2024. április 16., kedd

Mégis lesz vámszabad övezet?

Valós esélye van a városnak, hogy szabad övezet státust szerezzen, jelentette ki Zomborban Milan Ristić, a Vámszabad Övezetek Igazgatóságának vezetője. Egyben hangsúlyozta, hogy ennek elérésében Zombor megtorpant, hiszen még három évvel ezelőtt történtek az első megbeszélések.

A környékbeliek szeretnék, ha a Progetti mielőbb kiköltözne a szűk utcából (Fotó: Fekete J. József)

A környékbeliek szeretnék, ha a Progetti mielőbb kiköltözne a szűk utcából (Fotó: Fekete J. József)

A szabad övezetre vonatkozó, a Vajdaság Szállítási és Logisztikai Klasztere által kidolgozott tervdokumentáció bemutatásán Ristić azt a lehetőséget fejtegette, hogy a város a már meglévő apatini vámszabad övezethez csatlakozhat, miként azt a közelmúltban Hódság község tette. Hozzáfűzte, hogy a csatlakozásról szóló döntést jelentősen befolyásolja, hogy a Zomborban, Apatinban és Szabadkán is üzemeket működtető Calzedonia cég be szándékozik-e lépni a vámszabad övezetbe.

Saša Todorović polgármester hangsúlyozta, hogy ez a lehetőség utolsó esély Zombor számára, hiszen Szerbiában szinte minden kijelölt szabad övezet helye már be van töltve. Bejelentette, hogy a város komoly munkálatok küszöbén áll a meglévő ipari övezetben.

– Már aláírtuk az előszerződést az áramszolgáltatóval az ipari zóna fölszereléséről, és hamarosan a terület földgázellátásáról is tárgyalunk, előttünk áll a Progetti üzemének kihelyezése a városból, ami egyben újabb 150 munkahelyet is teremt, és már korábbról tárgyalásban állunk esetleges külföldi beruházókkal, akik a hulladékkezelésben és a biomasszából előállítható energia termelésében érdekeltek – mondta a polgármester.