2024. április 24., szerda

Folytatják a Palicsi-tó szanálását

Az akvapark és a hotelkomplexum több napig is itt tarthatná a turistákat
A Víkendtelep rendezése is a következő időszak egyik feladata lesz

A Víkendtelep rendezése is a következő időszak egyik feladata lesz

A következő években hatalmas változások várnak Palicsra, legalábbis ami az idegenforgalmat illeti, hiszen még mindig számos kiaknázatlan lehetőség van a turisztikai tartalom bővítésére. Előttünk áll a Palicsi-tó szanálása, a Férfistrand helyén egy fürdő- és hotelkomplexumot terveznek építeni, és a Víkendtelep is rendezésre vár.

Mint a Park Palics Közvállalat illetékeseitől megtudtuk, az idén folytatódik a Palicsi-tó szanálása, melyre 30 millió dinárt különítettek el. Minden ehhez kapcsolódó tevékenység a Palicsi-tó és környéke ökológiai állapotának fejlesztésére kidolgozott terven alapszik és várhatóan jövőre kezdenének bele a nagyobb munkálatokba, azonban máris folynak az előkészületek, így most fejeződik be a tó nyugati partszakaszára vonatkozó részletes rendezési terv kidolgozása, folyamatban van a főterv felülvizsgálata és folytatódik a Víkendtelepen és a tó körüli egyéb részeken a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése is.

Tervben van továbbá egy szélvédőövezet kialakítása a Palicsi-tó körül, a tó biomanipulálása, valamint a szennyvíztisztító munkájának javítása. Az elmúlt periódusban tárgyalások folytak a KfW Bankkal a szükséges pénz biztosítására vonatkozóan, amiből az előbb felsorolt beruházások, tevékenységek megvalósulnának. Emellett a rendelkezésre álló pénz függvényében folytatnák a Nagy park objektumainak felújítását is. Palicson emellett tervben van az Ifjúsági-tó körüli turisztikai pálya kiépítése, melyre 13 millió dinárt irányoztak elő, valamint az útkereszteződés rendezése és az utak egy részének kiépítése is.

Tavaly a Tartományi Gazdasági Titkárságtól kapott pénzből sikerült rendezni a mólót. A Férfistrand többi objektumát nem tervezik felújítani, ugyanis új objektumok építését tervezik ezen a részen, pontosabban itt egy fürdő- és hotelkomplexum épül. A komplexum, mely 8,67 hektáron fekszik majd, a tó keleti partszakaszán kap helyet a Prezident Hoteltől délre, a Palicsi- és Ifjúsági-tó közötti részen, magában foglalva a teljes Férfistrandot is. A komplexumban fürdő-, egészségügyi- és rekreációs tartalom is helyet kap majd, ezenkívül lehetőség lesz a vendégek elszállásolására is. Kiemelt sportolási lehetőségek is lennének, a különféle sportpályák kiépítésével és a komplexum keretében egyéb szabadidős programokat is nyújtani tudnak majd a turistáknak, így akvapark, medencék, csúszdák várnák a vendégeket a jelenlegi Férfistrand helyén. A komplexum egyszerre szeretné kiszolgálni a pihenni, sportolni, szórakozni, gyógyulni vágyó különböző korosztályú látogatók igényeit. Természetesen ebben a zónában szeretnének lehetőséget adni a különféle vendéglátóipari objektumok, szórakozóhelyek, valamint oktatást, továbbképzést, továbbá egészségügyi és szociális védelmet szolgáló objektumok kiépítésére is.

A Park Palics Közvállalat a Szerbiai Mérnöki Kamarával közösen kiírt egy pályázatot a komplexum ötletterveinek kidolgozására vonatkozóan. A nyertes pályázatok alapul szolgálnak majd az érdeklődő befektetőkkel való tárgyalásokban, akik egészében vagy részleteiben megvalósítják majd ezeket az elképzeléseket. Az elmúlt négy évben a közvállalat intenzíven dolgozott a kommunális és idegenforgalmi infrastruktúrák kiépítésén, és a város tulajdonában lévő parcellák előkészítésén, melyek Palics számára a legjelentősebbek.

A város és Palics egyik legnagyobb potenciálja mindenképpen a turizmus, melyhez elengedhetetlen Palics rendezése és a megfelelő turisztikai tartalmak kialakítása. Palicsot, mint célállomást évről évre egyre nagyobb látogatottság jellemzi. A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy tavaly Palicsra 22 030-an látogattak el, ami 9,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az itt töltött éjszakák száma is 7,3 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, azaz összesen 40 356-en éjszakáztak itt. A turisták főként a Palics környéki tanyákat és éttermeket, az Állatkertet, a borászatokat látogatják, elsősorban a Zvonko Bogdan Borpincészetet, és növekedett a hivatalos ügyek miatt hozzánk látogató turisták száma, akik különféle konferenciák, szemináriumok résztvevőiként vagy egyéb üzleti találkozók alkalmából Palicson szállnak meg. Az üzleti turizmus fejlődésére a Vigadó konferenciatermének megnyitása is kihatással volt, mely akár négyszáz ember befogadására is alkalmas.

A 170 éves idegenforgalmi múlttal rendelkező Palics természetesen máris számos turisztikai termékkel rendelkezik, például ilyen a hétvégi, a kiránduló, vagy a rendezvényturizmus, sokan érkeznek ide kikapcsolódási vagy valamilyen üzleti célzattal, azonban egyre több szervezet, egyesület helyezi a hangsúlyt az etno- és ökoturizmusra. Ehhez Palics, a Palicsi-tó, a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum és a Szabadkai Homokpuszta közelsége remek helyszínt biztosít, így lehetőség van fotószafarik, gyalogtúrák, madárles megszervezésére is, melyek a zöld turizmushoz kapcsolódnak. Amennyiben kiépülne az akvapark vagy valamilyen ehhez hasonló tartalom, az mindenképpen hozzájárulna ahhoz, hogy az ide érkező turisták hosszabb időt töltsenek el Szabadkán és Palicson, ugyanis ez egyelőre még kiaknázatlan területe a helyi idegenforgalomnak.

A Víkendtelep rendezése is a következő időszak egyik feladata lesz, s annyi máris tudható, hogy az építési felügyelőséggel közösen folytatódni fog a törvénytelenül felépített objektumok eltávolításának akciója. Eddig öt olyan épületet bontottak el, melyek a város tulajdonát képezték, elhagyatottak és igen rossz állapotban voltak, s amelyek egyike sem rendelkezett építési engedéllyel és a legalizációs kérelmet sem nyújtották be rájuk. Az idén egy újabb 183 négyzetméteres objektum elbontását tervezik, mely úgyszintén a város tulajdonát képezi, s amire vonatkozóan úgyszintén nem indították meg a legalizációs folyamatot. Az idei évi bontási munkálatokra a Park Palics 456 ezer dinárt irányzott elő. A Víkendtelepen egyébként több más munkálatot is terveznek, így a szennyvízcsatorna-hálózat bővítését, a homokos strand és a Víkendtelep közötti gyalogjárdák rendezését, a B5 blokk melletti út kiépítését, valamint a zöldfelületek rendezését. A nyári szezon kezdete előtt pedig szeretnék előkészíteni a strandot, a röplabdapályákat, a zuhanyzókat, valamint napernyőket szeretnének kihelyezni.