2024. április 25., csütörtök
RÉGI HORGOS–RÖSZKE HATÁRÁTKELŐ

A Belügyminisztérium nem erősítette meg a július 1-jei határnyitást

Két hétig hiába próbáltam kideríteni, ki az illetékes a régi röszkei határ megnyitásában, miután az illetékesek folyton egymásra mutogattak: a szegedi rendőrség az országosra, a NAV a határrendészekre, a külügy a belügyminisztériumra és vissza.

Nagy nehezen a belügy magára vállalta az ügyet, majd május 29-én a sajtóosztályuk küldött egy e-mailt a következő szöveggel: „A Röszke–Horgos közúti határátkelőhely újbóli megnyitásának konkrét időpontja nem ismert, jelenleg folyamatban van a szakmai elvárásoknak megfelelő, kulturált utasforgalom biztosítására alkalmas infrastruktúra kialakítása”.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan zajlik majd az ellenőrzés, egy épületben lesznek-e mind a két ország vámosai, határrendészei, továbbá kik vehetik majd igénybe a régi határátkelőt? A jogszabály szerint – olvasható a tájékoztatóban – a Röszke–Horgos közúti határátkelőhelyen a Szerb Köztársaság szolgálati személyei számára a szolgálati helyiségeket Magyarország biztosítja. „A közúti határátkelőhelyen a szerződő felek a szükséges technikai és infrastrukturális feltételek megteremtése esetén az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalmat, valamint a nemzetközi gyalogos és kerékpáros forgalmat csak Röszke–Horgos régi határátkelőhelyen – Magyarország területén, közös helyen történő határforgalom-ellenőrzés mellett – engedélyezik. Az illetékes hatóságok a jogszabály szerint időlegesen engedélyezhetik a nemzetközi személyforgalmat is. A határátkelőhelyen veszélyes árut szállító járművek nem közlekedhetnek” – olvasható a Belügyminisztérium tájékoztatásában.

Ugyanaznap Bimbó Mihály polgármester a magyarkanizsai községi képviselő-testület ülésén beszélt arról, július 1-jén kellene megnyílnia a régi röszkei határátkelőnek. (A magyarkanizsai polgármester a május 29-ei képviselő-testületi ülésen azzal indokolta ezt, hogy az Európai Unió zárszámadási éve ezzel a dátummal zárul, majd hozzátette: hivatalosan Kern Imre fogja bejelenteni, pontosan mikor nyílik a határátkelő. Szerk. megj.)

Még pénteken újabb levelet menesztettem a Belügyminisztériumnak, és ismételten rákérdeztem a határnyitás időpontjára. A hét végén csend. Hétfőn, csak a rend kedvéért, még egy e-mailt küldtem, melyben reményemet fejeztem ki, talán nem kell újabb 2 hetet várnom a válaszukra. Nem kellett. Íme, a hétfőn délután érkezett magvas tájékoztató, amelyből idézek: „Tisztelt Turi Úr! Már megbocsásson: Ön konkrét, pontos választ akar vagy jóslást? Megismétlem a magyar Belügyminisztérium a jelenlegi helyzetnek megfelelő válaszát: A Röszke–Horgos közúti határátkelőhely újbóli megnyitásának konkrét időpontja nem ismert, jelenleg folyamatban van a szakmai elvárásoknak megfelelő, kulturált utasforgalom biztosítására alkalmas infrastruktúra kialakítása. A magyar Belügyminisztérium ezért a tájékoztatásért tud felelősséget vállalni.”

Értettem, pontosabban még sem egészen, de inkább nem kekeckednék tovább.