2024. április 20., szombat

Skócia maradna az Unióban

Nicola Sturgeon skót kormányfő kedden Brüsszelben kiállt amellett, hogy az Egyesült Királyság csak akkor léphessen ki az Európai Unióból, ha azt nem csupán országos szinten támogatja a lakosság többsége, hanem az országot alkotó négy nemzet, az angolok, a skótok, az északírek és a walesiek többsége is kivétel nélkül emellett teszi majd le voksát.

Az Európai Politikai Központ által szervezett rendezvényen Sturgeon arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagságról tartandó brit népszavazás nem kívánatos, de immár elkerülhetetlen. „Határozottan hiszek abban, hogy az uniós tagság Skócia legjobb érdekét szolgálja, és ez az Egyesült Királyságra is igaz” – hangsúlyozta.

A skótok többsége EU-párti, a britek körében viszont ez nem egyértelmű. Sturgeon emlékeztetett, hogy a skótok tavaly szeptemberben úgy döntöttek, hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része, de azt ígérték nekik, egyenlő félként vehetnek részt az ország életében. Ez Sturgeon értelmezése szerint azt jelenti, hogy egyik fél sem diktál a másiknak, „másként az angolok dönthetnének mindenről, a skótok és északírek szava pedig semmit sem számítana”, amiből az következik, hogy Skóciát nem lenne szabad akarata ellenére kivinni az Európai Unióból. A politikus arra is utalt, hogy ez egy újabb „feltartóztathatatlan” skót függetlenségi népszavazáshoz vezethet.„Skócia csak akkor lehet független, ha a skótok demokratikus úton, jóhiszeműen, egy jó és pozitív cél érdekében így határoznak” – hangoztatta.

Sturgeon a London által javasolt népszavazási szabályok több pontjával sem értett egyet. Mint mondta, a jogosultságot a népszavazáson való részvételre a lakhely szerint kellene megadni. Ezért nem ért egyet azzal, hogy az országban élő uniós polgárok közül csak a korábban a brit korona alá tartozó ír, máltai és ciprusi állampolgárok szavazhassanak.

„A többiek kizárása egy olyan népszavazásból, amelynek kimenetele mélyen érinti őket, antidemokratikus, méltánytalan és indokolhatatlan” – húzta alá a skót vezető, s azt is megemlítette, hogy látja ugyan annak értelmét, hogy a tagországok fellépjenek azok ellen, akik visszaélnek az unión belüli szabad munkaerő-áramlás lehetőségével, Skócia azonban nagyra értékeli az uniós bevándorlók hozzájárulását az ország gazdaságához.

Arra is kitért, hogy szerinte az Unió reformja a szerződés hosszadalmas módosítása nélkül, a jelenlegi szerződés keretein belül is lehetséges, az EU-nak kézzelfogható eredményekkel járó gazdasági és szociális politikát kellene folytatnia, valamint nagyobb szabadságot kellene adnia a tagállamoknak bizonyos kérdésekben. Sturgeon az Unió menekültekkel kapcsolatos tervével kapcsolatban is állást foglalt. Ismét szembemenve Londonnal, arra az álláspontra helyezkedett, hogy minden tagországnak segítenie kell azokat, akik az erőszak és a konfliktusok elől menekülnek, országa pedig nem utasítja el, hogy menekülteket fogadjon be.