2024. április 19., péntek

Minden lehetőség adott

Már ősszel elindulhatna évtizedeken át tartó kiesés után egy összevont magyar tagozat Maradékon – A kérdés, hogy meglesz-e a szülők kellő fokú támogatása a kezdeményezéshez
A szülői értekezleten (Ótos András felvétele)

A szülői értekezleten (Ótos András felvétele)

Egy szülőértekezleten hozták közelebb a maradéki szülőkhöz a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői a helybéli általános iskolai magyar tagozat létrehozásának az elképzelését.

– A közös célunk Nyilas Mihály titkár úrral, hogy negyven év szünet után újraindítsuk a magyar tagozatot. Egy összevont tagozatban gondolkodunk, a gyermekek száma erre adna most lehetőséget, az eddigi információink szerint mintegy hat diákra számíthatnánk szeptemberben az első négy osztályban. Számukra eddig a Magyar Nemzeti Tanács szavatolt kisbuszt, így tanulhattak magyar nyelven Újvidéken. Abban bízunk, hogy ha visszahoznánk Maradékra a magyar nyelvű oktatást, akkor a következő években már a vegyes házasságokból származó gyerekeket is bátrabban íratnák magyar osztályba, s azok a szülők is meggondolhatnák magukat, akik most a helyben tanulás miatt járatják szerb tagozatba a gyerekeiket. A negyedik osztályig létezne a magyar tagozat, ötödiktől az MNT ismét szavatolná az újvidéki tanulás lehetőségét – ismertette Jerasz Anikó, a nemzeti tanács végrehajtó bizottságának elnöke. A találkozón egyébként részt vett Hajnal Jenő, az MNT elnöke is.

 OKTATÁS ÉS NAPKÖZI

Az összejövetel kezdetére várva (Ótos András felvétele)

Az összejövetel kezdetére várva (Ótos András felvétele)

Nyilas Mihály oktatási titkár lapunknak elmondta, megértek a feltételei annak is, hogy a helyi óvodában egy külön magyar csoportot hozzanak létre. Ehhez, mint mondta, nagyban hozzájárult a Halász Dániel református lelkész által szervezett játszóház létezése is. Most, 1978 óta először lehet ilyen csoport Maradékon, melynek létrehozását az inđijai önkormányzat is támogatja.

– Az iskolai magyar oktatás beindításához legalább öt alsós gyerekre lenne szükség. A magyar ajkú tanító szavatolásának sem lesz semmilyen akadálya, a tartománynak megvan a hatásköre arra, hogy engedélyezze egy ilyen tagozat megnyitását. Az iskolaigazgatóval már egyeztettünk, s ő is arról biztosított engem, hogy nincsen semmilyen akadálya az oktatási intézményen belüli tagozat létrehozásának. Tudjuk, hogy időközben az MNT itt is elindította az iskolabusz-programját. Ha lesznek, akik továbbra is Újvidék mellett döntenek, mi ezt nem kívánjuk meggátolni, a szülők döntéséről van szó, elvégre magyar nyelvű oktatás az újvidéki is. A cél viszont az, hogy idővel az összevont tagozatból önálló tagozatokat hozzunk létre itt, Maradékon is – húzta alá a titkár.

A szülők a beszélgetés során felvetették, hogy Újvidéken a diákok segítséget kapnak a házi feladatok megoldásához is, melyben maguk nem igen tudnak a gyerekek segítségére lenni, hiszen többségük nem részesült magyar oktatásban. A nemzeti tanács felajánlotta, hogy a délelőtti rendes oktatás mellett egy délutáni napközis foglalkozást is kész szavatolni Maradékon, melynek során a diákok minden iskolával kapcsolatos teendőjüket elvégeznék tanári koordináció mellett. A vendégek ismertették a lehetőségeket, most a szülőkön múlik, élnek-e azokkal, vagy sem.

 ÚJVIDÉK VAGY MARADÉK?

Jelenleg mintegy hetven diák jár anyanyelvápolásra a faluban – tudtuk meg Szkicsák Ágnes magyartanárnőtől, aki elmondta, a gyerekek mintegy harmada beszéli a magyar nyelvet, vannak vegyes házasságból, de szerb házasságokból is érdeklődők, akik idegen nyelvként tanulják a magyart.

A beszélgetésen a szülők között ott volt Tasi Zsuzsanna is, akinek három lánya van, egyikőjük már Szabadkán jár egyetemre, a nyolcadikos lánya Maradékon szerb tagozatban fejezi az általános iskolát, Újvidéken folytatná a tanulmányait, másodikos osztályos lánya Újvidéken tanul magyar tagozatban. Mint mondta, az átiratkozással szerinte problémák lesznek, mert azok a gyerekek, akik már Újvidéken tanulnak, megszokták az ottani körülményeket, nem szívesen váltanának. Kovács Marika is háromgyermekes családanya, a legidősebbik gyerek Újvidéken jár második osztályba, a középső pedig most fog első osztályba iratkozni. Ők sem döntöttek még, hogy Maradékra iratkozzon-e be, mint mondja, a következő hetekben fog eldőlni, hogyan cselekednek.