2024. április 19., péntek

Kis falusi élet, nagy bonyodalmakkal

Bemutatót tartott a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund nagycsoportja

A szabadkai Népkör MMK-ban, vasárnap este telt házas bemutatót tartott a Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund nagycsoportja, amely ezúttal Tasnádi István Titanic vízirevü című, táncos-énekes produkciókat sem nélkülöző szórakoztató előadását adta elő az osztályvezetők, Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba rendezésében. A Fabula Rasa által bemutatott előadás teljesen átforgatta a Népkör MMK játszóhelyét, ezúttal a közönség egy része foglalt helyet a színpadon, az előadás szereplői pedig olykor fel-felbukkantak a nézők között. A Titanic vízirevü így együtt élt a közönséggel. A nagycsoport legutóbb Shakespeare Szentivánéji álom című darabját vitte színre, a kiscsoport pedig az idén már tartott bemutatót Indul az ember vissza a fára címmel. Az előadásokról és az újdonságokról Greguss Zalánt és Ralbovszki Csabát kérdeztük:

– Közös megegyezés alapján választottuk a Titanic vízirevüt. Igyekszünk olyan szövegeket keresni, amelyek révén lehetőleg a csoport mindegyik tagja megmutatkozhat. A Titanic vízirevüt a szabadkai Népszínház Magyar Társulata 2001 végén mutatta be, Hernyák György rendezésében. Nagy sikere volt, és arra számítottunk, hogy ez a történet megfogja a fabulásokat is. Shakespeare után úgy gondoltuk, ismét itt az idő egy könnyedebb, vidámabb előadásra, amely azonban mélyebb tartalmakkal is bír. Egy kis faluról szól, a polgárairól, és sok-sok bonyodalomról. Problémák is adódnak, és a végén persze nem oldódik meg minden. Nem maradnak el a szórakoztató produkciók sem, hiszen a szereplők énekelnek és táncolnak is – hallottuk Greguss Zalántól, Ralbovszki Csaba pedig szólt azokról, akikkel együttműködtek az előadás kapcsán.

– Szőke Attila készített egy koreográfiát, és minden szempontból új energiákat hozott be a csoportba. Úgy megmozgatta a szereplőket, hogy egyesek napokig küszködtek az izomlázzal, de ez végül nagyon is az előadásra javára vált. A zenei előkészületekben ifj. Kucsera Géza volt segítségünkre, Baráth Attila pedig frappáns beharangozó videót és plakátot alkotott. A szerzőt Tasnádi Istvánt már minden bizonnyal nem kell bemutatni a közönségnek. A Magyar Társulattal a Tapasztalt asszony és a Kupidó kapcsán működött együtt, a fabulások pedig legutóbb a Rovarok című darabját állították színpadra. A Titanic vízirevü témája ismerős lehet bárkinek, aki faluban, kis közösségben él. Az előadás elsősorban szórakoztató, de ugyanakkor mélységeket is tartalmaz. Kérdezni is szokták tőlem, hogy megértik-e a mondanivalóját a csoport tagjai. Szerintem ezzel nincs gond, azt tapasztalom, hogy a mostani fiatalok előbbre vannak, mint mi voltunk az ő korukban – fejtette ki Ralbovszki Csaba.

A Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund kiscsoportja is nemrég tartott bemutatót. Előadásuk címe Indul az ember vissza a fára. Erről Greguss Zalán számolt be:

– Ez egy alkotói projektum volt, tehát nem használtunk előre megírt szöveget. A csoporttagokkal sokat beszélgettünk önmagunkról, az életünkről, a városunkról, az emberekről, a környezetvédelemről, a médiáról, a jövőről... Sok improvizációt készítettünk, amely során nagyszerű ötletek születtek. Ezekből állítottunk össze az előadást. Alig több mint félórás, de ez is volt a cél, mivel szeretnénk elvinni megmérettetésekre – mondta Greguss Zalán.

Mivel csaknem véget ér az idei évad, a Titanic vízirevü a következő évad repertoárján szerepel majd.

A Népkör MMK-ban június 13-án, szombaton 18 órától lesz a évadzáró műsor, amely során fellépnek a szakosztályok, másnap, 14-én, vasárnap 15 órától pedig a Fabula vásárra kerül sor. Az érdeklődők ezúttal is számíthatnak szórakoztató tartalmakra, vásárolhatnak Fabula-ereklyéket, a vásár keretében pedig a kiscsoport még egyszer előadja az Indul az ember vissza a fára című előadásukat. A csoportvezetők arról is értesítik az érdeklődőket, hogy minden bizonnyal szeptember vége felé mindkét csoportba tartanak tagtoborzót.