2024. április 24., szerda

Ilyen lesz a Népszínház

Felfedték az épület Korzó felőli homlokzatát

A szabadkaiak hosszú évek óta először kaphattak képet a majdani Népszínház arculatáról, legalábbis annak egy részéről, vasárnap délelőtt ugyanis az épület Korzóra néző régi, védelem alatt álló részéről lekerültek a védőhálók, eltűntek az állványok, helyette pedig a járókelők végre megcsodálhatták a homlokzatot. Ha az időjárás engedi, a tervek szerint két héten belül a főtérre néző részt is felfedik a nagyközönség előtt, vagyis a főbejárat a hat oszlopával is teljes pompájában megcsodálható lesz majd.

Jelenleg a negyedik fázis végén jár a felújítás (Fotó: Molnár Edvárd)

Jelenleg a negyedik fázis végén jár a felújítás (Fotó: Molnár Edvárd)

A Népszínház felújításának munkálatait 2007-ben kezdték meg, a befejezést pedig 2018-ra ígérik, szeretnék azonban, ha az épület egyes részeit már korábban használatba lehetne venni. Az építkezés évekig döcögősen haladt, néha hónapokra leálltak a munkálatok, a szabadkaiak pedig már kezdték elveszíteni a reményt, hogy valaha is eltűnik a város szívéből a csúfság, mely egykor a kultúrának adott otthont, és bár jó ideje szemtanúi lehetünk annak, hogy a védőhálók mögött folyamatosan dolgoznak az épületen, a homlokzat felfedése talán az első biztató jel a város polgárai számára, hogy lassan, de biztosan valóban felépül a színházuk, és újra Szabadka egyik büszkesége lesz majd.

Jelenleg a negyedik fázis végén jár a felújítás, és azzal, hogy sikerült a teljes tervdokumentációt is összeállítani, lehetővé vált, hogy a folytatáshoz további összeget bocsássanak rendelkezésre. Az idén a tartomány 145 millió dinárt, a köztársaság 55 milliót, a szabadkai önkormányzat pedig 25 millió dinárt különített el az objektum építésének folytatására, így zökkenőmentesen kezdődhet meg az ötödik fázis, melyet az új részen végeznek majd. Ennek keretében elsősorban az épület befedésén fognak dolgozni, mely lehetővé teszi, hogy a benti munkálatokat az időjárási körülmények ne akadályozzák, és azt a téli hónapok alatt is végezni tudják.

Az ötödik fázis keretében tehát az új részen folynak majd a munkálatok, melynek keretében sorra kerül a tető, beépítik a nyílászárókat, majd megkezdik az installációk beszerelését, és lassan a berendezés is a helyére kerülhet. Az építkezéssel párhuzamosan az illetékesek nem titkolt célja, hogy mielőbb elkészüljön a régi épületrész beltere, valamint az egyik színházterem is, melyet még a teljes építkezés befejezése előtt szeretnének átadni rendeltetésének.