2024. április 25., csütörtök

Határnyitás sokadik alkalommal

A hét végére ismét megnyitották a Rábé, Kübekháza és az Óbéba közötti hármas határt – A régiófejlesztésről tanácskoztak Törökkanizsán

A szerb–román–magyar hármas határ menti falvak lakói amikor reggel felébrednek, hallják a szomszéd faluban kukorékoló kakast, de ahhoz, hogy meglátogassák szomszédjukat 70-80 kilométeres utat kell megtenniük. Az elmúlt hét végén immár sokadik alkalommal nyitották meg a DKMT eurorégió részét képező Rábé–Kübekháza–Óbéba közötti hármas határt. A Duna-Tisza-Körös-Maros Eurorégió napja (május utolsó hétvégéje) alkalmából adtak egymásnak találkozót Csongrád- és Temes megye, valamint az Észak-bánáti körzet, illetve Vajdaság politikai vezetői.

A három régió képviselői a Triplex Confinium hármashatár-kőnél, a Trianon békediktátuma után meghúzott új határvonalak találkozási pontjánál gyülekeztek. Idestova két évtizede, immár 18. alkalommal szervezik meg az ünnepélyes határnyitást és az ehhez kapcsolódó tanácskozást a régió gazdasági és egyéb fejlesztési lehetőségeiről. A valóságban azonban ebből a hétköznapi emberek, az itt élő fogyatkozó lakosság csak annyit érzékel, hogy két napra útlevéllel átruccanhat a szomszéd faluba.

Szombaton délelőtt a hármas határkőhöz érkezőket a temesvári Pro Amicitia fúvószenekar játéka várta, majd elhúzták a három szomszédos ország és az EU himnuszát, az Örömódát, amivel kezdetét vette az ünnepség. Először a szokásos három országot érintő futóversenyt tartották meg, a három szomszédtelepülés diákjai futották körbe a hármas határkövet, jelképesen feloldva a 95 éve itt ide húzott határ jelentette korlátokat.

Az ünnepség házigazdája nevében Branislav Burgarski, tartományi önkormányzati és nemzetközi együttműködési titkár kiemelte, hogy a DKMT Eurorégió együttműködése immár nagykorúvá vált, amikor is a hármas határ menti Rábé, Kübekháza és a Óbéba a figyelem középpontjába kerül.

- A hármas határ szegletében élő emberek kommunikálhatnak egymással a DK MT Eurorégión belül, amelyben sikeresen együttműködünk olyan fontos projektumokban, mint a turizmusfejlesztés, környezetvédelem. A közelmúltban három új határátkelőt nyitottunk Vajdaság és Románia között. Új határátkelők nyitása van küszöbön Magyarország felé, a régi röszkei határátkelő már július elsejétől újból átjárható lesz. Mindent megteszünk azért, hogy ez a régió egységes egységként éljen és lélegezzen – mondta többek között Bugarski.

Szerbia komolyan számít arra, hogy az elkövetkező 2014-2020-as uniós fejlesztési periódusban tartósan megnyílhat a most még bennünket Európától elválasztó hármas határ, és az előzetes tervek valós formát öltenek egy ipari park és állandó határátkelő formájában.

A Temes megyei tanács elnöke Titu Bojin is rendkívül jelentősnek minősítette a régió polgárainak összekapcsolását, a gazdasági, kulturális és egyéb kapcsolatok elmélyítését és kiszélesítését, amihez jelentősen hozzájárul a nemrég megnyílt három új határátkelő is Románia és Vajdaság között. Ennek folytatása lesz a hármas határ tartós megnyitása belátható időn belül. Amire már nagy szükség lenne, mert mint mondta, a hármas határ menti falvak lakói amikor reggel felébrednek hallják a szomszéd falubak kukorékoló kakast, de ahhoz, hogy meglátogassák szomszédjukat még mindig 70-80 kilométert kell utazniuk.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke Kakas Béla kifejtette, hogy a háborúk, elemi csapások és más bajok és gazdasági válság sújtotta DKMT Eurorégióban van annyi erő, hogy együttesen fellépve, együttgondolkodni, közös akarattal megvalósíthatók a régiófejlesztési elképzelések és tervek.

Törökkanizsán a DKMT Eurorégió közgyűlésén bemutatták az eddig megvalósított terveket. Négy személynek átadták a DKMT Eurorégióban kiemelkedő személyisége kitüntetést, amellyel négy határon átnyúló sikeres projektumot jutalmaztak, közülük kettő román-magyar míg a mási kettőt Vajdaság realizálta magyar és román partnereivel.

A DKMT közgyűlésen végén Branislav Bugarski átadta a régió elnöklői tisztséget Temes megye képviselőjének.