2024. április 20., szombat
KERÉNY

A svábok betelepítésének negyed évezredére emlékeztek

A múlt pénteken emlékeznek meg a Duna-menti svábok bácskai letelepítésének 250. évfordulójáról. Ebből az alkalomból Kerény (Kljajićevo) lakosai, a helyi közösség és a Gerhard Német Humanitárius Egyesület kezdeményezésére valamelyest rendbe tették a helyi, évtizedek óta használaton kívüli német temetőt. Saša Todorović, Zombor polgármesterének meghagyására a városi illetékesek megtekintették az elhanyagolt sírkertet, tájékozódtak a részletes rendezési tervéről, ami alapján feladatul adták a Prostor kommunális közvállalatnak, hogy tegye rendbe a temető bejáratát és a sírhelyekhez vezető gyalogutakat, hogy az ünnepségre hazaérkező leszármazottak leróhassák kegyeletüket őseik sírhantjainál. Miként pénteken tapasztaltuk, a rendezés mindössze a bokorirtásig jutott, de a temető korábban sokkal csúfabb állapotban volt.

A falut egyébként már a török időkben említik az adóösszeírások, később számos névváltozáson esett át a település, ahová 1765-ben svábok települtek be, akik a magyarokkal együtt szorgos munkával takaros falut hoztak létre, a múlt század negyvenes éveinek elején több mint kétszáz iparos műhely dolgozott a faluban. A több mint 5000 lélekszámú településen a második világháborút követően internálótábort hoztak létre, ennek helyén ma se áll épület, a kiürített házakban pedig szerb telepeseket helyeztek el, összesen 999 családot 5400 családtaggal. Ekkor teljesen megváltozott Kerény lakosságának összetétele. Ma zömmel szerbek lakják, a legutóbbi népszámláláskor mindössze öten vallották magukat németnek, és a magyarok létszáma se éri el a három tucatot.

A faluvezetés dicséretes gesztusa, hogy a település egykori lakói leszármazottjainak baráti jobbot nyújtott annak jegyében, hogy a mostani nemzedékek nem felejtenek ugyan, de nem is felelősek őseik tetteiért, se sorsáért.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, majd megnyílt a dokumentumkiállítás a falu múltjáról, a helyi civil szervezetek művelődési műsort mutattak be, és egy német nyelvű bábelőadást is láthatott a közönség.

Az eseményre csaknem hetvenen érkeztek Németországból, legtöbbjük a falu egykori lakóinak leszármazottai, akik többnapos itt tartózkodásuk alatt egyebek közt koszorúztak a sváb gyűjtőtáborokban elhunytak gádori és körtési emlékművénél, ellátogattak Apatinba, Topolyára és Kelebiára is, e két utóbbi helyre azért, mert a kerényi templom harangjait és néhány szobrát a topolyai, míg orgonáját a kelebiai templomba menekítették át. Ittlétük alatt a házigazda szerepét a Gerhard Német Egyesület töltötte be.