2024. március 29., péntek

Vajdaság legjobb mesemondói Zentán

A hétvégén tartották meg a XXI. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny délvidéki döntőjét

Összesen több mint hatvan mesemondó mérettette meg magát a hétvégén a XXI. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny délvidéki döntőjén, ahol az óvodások, a kisiskolások, a felsősök, a középiskolások és a felnőttek mezőnye legjobbjainak járó elismerések mellett átadták az ördögmesék illusztrációiból készült kiállításra beérkezett legkiválóbb pályaművekért járó díjakat is.

A XXI. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny délvidéki döntőjének kezdetén a szervezők nevében Baráth Hajnal Anna, a zentai Városi Könyvtár vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, aki örökségünk ápolásának és továbbéltetésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Örököltük anyanyelvünket, szülőföldünket, közösségünket. Örökségünk életet jelent, ezért ragaszkodunk annyira hozzá. Ez biztosítja megélhetésünket, szellemi és anyagi értelemben egyaránt. Hagyomány és jövendő. A népművészet felé fordulás ugyanis több mint a hajszálgyökerek keresése. Hiszen olyan művészet, amely vigasztal, amely önmagunk kifejezésének a lehetőségét hordozza magában, amely lehetőséget ad arra, hogy mindannyian teremtő részesei legyünk környezetünknek – fogalmazott Baráth Hajnal Anna.

A folytatásban Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf polgármester mondott köszöntőt, amelyben a mesemondásnak a közösség életében betöltött szerepét, valamint a mesék mindennapjainkra gyakorolt hatásának fontosságát hangsúlyozta.

- A népmesékre ma is nagy szükségünk van, hiszen mindenki szeretne szerencsével járni, mint a szegény legény vagy a legkisebb királyfi, vagy olyan szép lenni, mint a királykisasszony, aki még a nap ragyogását is elhomályosította. A mesék világában a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett, de egyben kitartásra, küzdelemre tanítanak, gondolkodásra késztetnek, és ezekre a tulajdonságokra a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt óriási szükségük van – emelte ki Ceglédi Rudolf.

A köszöntők után került sor az ördögmesék illusztrációiból készült kiállításra beérkezett pályaművek alkotóinak járó díjak átadására. A pályázatra összesen százharmincöt munka érkezett, amelyek közül hatvankilencet állítottak ki a zentai Alkotóházban, a hét legkiválóbbat pedig elismerésben részesítették. A zsűri, amelynek tagjai Balla Ákos és Bencz Arsenović Gabriella képzőművészet szakos tanárok, valamint Mezei Erzsébet grafikusművész voltak, első díjjal az óvodások között a palicsi Vojnity Aliza, a kisiskolások között a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola első osztályos tanulói, a felsősök között pedig a hajdújárási Szalai Klaudia; második díjjal az óvodások között a palicsi Csiszár Adél, a kisiskolások között pedig a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulói; harmadik díjjal az óvodások között a szabadkai Sors Hanna, a kisiskolások között pedig a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak munkáját jutalmazta.

A díjátadót követően kezdetét vette a mesemondók versenye is. Az idei rendezvényre összesen százhárom személy nevezett be, akik közül hatvanegyen mérettették meg magukat a döntőn, ahol külön kategóriában versenyeztek az óvodások, a kisiskolások, a felsősök, a középiskolások és a felnőttek. A résztvevők teljesítményét az Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Kónya-Kovács Otília mesefa, Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Toldi István mesefa és Vukosavljev Iván színművész összetételű zsűri bírálta el, amelynek nevében Dévavári Beszédes Valéria elmondta, az idei rendezvény arra enged következtetni, hogy beérett az elmúlt évtizedek során megvalósult munka gyümölcse.

– A gyerekek is és a felnőttek is kivétel nélkül nagyon jó szövegeket választottak, a mesemondó verseny évről évre színvonalasabb, és az is nagyon fontos, hogy a mesemondás iránti érdeklődés sem lankad, hiszen ezúttal is több mint százan neveztek be a versenyre. Mindez azt jelenti, hogy a vajdasági magyarság esetében nemcsak a népdaléneklés terén érett be a sokéves munka gyümölcse, hanem a mesemondás terén is. Külön öröm volt számomra, hogy olyan mesemondókkal is találkozhattunk, akik megpróbálták nekünk visszahozni azt a hangulatot, amely a régi időkben jellemezte a mesemondást, ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon jó lenne, ha azok, akik megkapják a Mesefa-díjat, a következő években is visszatérnének a rendezvényre, tovább növelve annak színvonalát – fogalmazott Dévavári Beszédes Valéria.

Az óvodások mezőnyében a zsűri minden versenyzőt egyenrangú első díjban részesített, aminek köszönhetően Balog Kitti, Dér Anna, Dulity Adrián, Komenda Nikoletta, Kucor Loretta, Lázár-Dékány Dávid, Mezei Bertalan, Rekovics Regő, Remete Lénárt és Széles Gergő Mátyás is első díjasként zárhatta a versenyt. A kisiskolások mezőnyében az első díjat Szalai Noémi, a másodikat Fajka Zsóka, a harmadikat Majoros Konor, a negyediket B. Varga Zsófia érdemelte ki, különdíjban pedig Fehér Mika, Juhász Adrián és Rekovics Réka részesült. A felsősök között az első helyezést Péter Zsivity Ákosnak, a másodikat Cakó Eszternek, a harmadikat Molnár Kittinek, a negyediket pedig Csizmadia Márknak ítélte oda a zsűri, amelynek tagjai ezenkívül két különdíjat is kiosztottak, az egyiket Gazsó Boglárkának, a másikat pedig Szalai Klaudiának. A középiskolások mezőnyében az első helyezést Molnár Márk szerezte meg, a másodikat Kéringer Karina, a harmadikat Dobó Márta, különdíjban pedig Mucsi Anasztázia és Tóth Kitti részesült. A felnőttek között az első helyezést Rontó Mártának, a másodikat pedig Bálint Brigittának ítélte oda a zsűri, amelynek tagjai Boja Patyi Saroltát különdíjjal jutalmazták, Barta Máriát pedig Mesefa-díjjal tüntették ki.

A XXI. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt nemzeti jelentőségű rendezvénye, a vidékünk első néprajzkutatója, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója, Kálmány Lajos, valamint az öt éve elhunyt népzenekutató, Bodor Anikó emléke előtti tisztelgés jegyében szervezte meg a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával.