2024. április 25., csütörtök

Nélkülözők követeltek pénzt

Béremelésért és az életpályamodell bevezetéséért tüntetett a magyarországi szociális ágazat 19 szakszervezete. A Becsapva és kisemmizve címmel megtartott budapesti demonstráció több ezer résztvevője a hét végén a parlament előtti térre vonult.

Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke arra figyelmeztetett, hogy az ágazat 93 000 tagja létbizonytalanságban tengődik, mivel a kormány nem emelte a fizetésüket. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője pedig a demonstrálók követeléseit tartalmazó petíciót olvasott fel, melyet Orbán Viktor miniszterelnöknek szántak.

Felhívta a figyelmet, hogy az ágazat alkalmazottainak keresete 25 éve nem volt ilyen alacsony. Hozzátette: a munkavállalók több mint 75 százaléka a létminimum alatti jövedelemből él (máról holnapra), nélkülözik, többen éheznek.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára azt üzente, hogy a kormány elismeri az ágazatban dolgozók munkáját, ezért jelenleg is a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályájának bevezetésén dolgozik. Hangsúlyozta: az idén és jövőre emelik a szociális szféra alkalmazottainak bérét.