2024. március 29., péntek

Kicsi a piacunk

Kori Udovički kormányalelnök, az államigazgatási és önkormányzati kérdésekkel foglalkozó miniszter asszony részt vesz a régió 100 vezető, gazdasági szubjektumának részvételével Portorožban megszervezendő tanácskozáson. Bejelentette, hogy a találkozónak két főbb témaköre lesz: a térség gazdasági összekapcsolódásának, továbbá az államigazgatásaink flexibilisebbé formálásának lehetőségei.

- Arról fogunk beszélgetni, hogy miként foghatnánk szorosabbra gazdasági kapcsolatainkat, és hogy miként tudnánk simulékonyabbá tenni államigazgatásainkat, hogyan érhetjük el azt, hogy államigazgatásaink áthatóbb párbeszédet alakítsanak ki az üzletemberekkel, a nemkormányzati szervezetekkel. Olyan államapparátusokat szeretnénk kialakítani, amelyek nyitottak az új ötletek, a kreatív gondolatok felé, és amelyek – természetszerűen – támogatnák is ezeket az újításokat – nyilatkozta Kori Udovički.

Olyan találkozóról van szó, amelyet immár negyedik éve rendszeresen megszerveznek a régió üzletembereinek, vállalkozóinak egyesületei.

- Szerbiának kicsik a piaci lehetőségei, de a globális méreteket tekintve az egész régiónak sem nagy a piaca. A gazdasági fellendülés érdekében precízen kell pozicionálnunk magunkat, az együttműködés elengedhetetlen. Ezért fontos arról beszélgetnünk, hogy miként fogunk gazdasági téren összefonódni – magyarázta a miniszter asszony.

Kori Udovički felszólalását meghallgatja majd a macedón kormány gazdasági kérdésekkel megbízott alelnöke, és Szlovénia gazdasági- és technológiai fejlesztéssel foglalkozó minisztere.

A kétnapos portoroži találkozó ma kezdődik, főként államelnökök, valamint a régió fővárosainak polgármesterei képviselik országukat, illetve városukat. A találkozón olyan kiemelkedő vállalkozók, üzletemberek lesznek jelen, akik fontos stabilitási tényezőként tekintenek a regionális együttműködésre. Akárcsak a korábbi években, az idén is nagyjából 180 résztvevőre számítanak. Az értekezletet a Szlovén Menedzserek Egyesülete szervezi. A megvitatandó projektumok energetikai, pénzügyi, idegenforgalmi, közlekedésügyi, infrastrukturális, mezőgazdasági és információs-kommunikációs témaköröket ölelnek fel.