2024. április 25., csütörtök

Jövőre változik az úthasználati díj rendszere

Az új, zárt rendszer bevezetésével kisebb távolságok megtétele esetén kevesebbet kell fizetni

Autópálya-matricát nem terveznek bevezetni Szerbiában, de a Belgrád–Szabadka szakaszon jövőre megváltoztatják az úthasználati díj megfizettetésének a rendszerét. A módosításokra azért van szükség, mert most például 20 kilométer megtételéért is ugyanannyit kell fizetni, mint 120 kilométer után. A főváros és Szabadka között néhány ponton kell fizetni az úthasználatért, és nem számít, hogy a sofőr mikor és hol csatlakozott rá az autópályára. A Belgrád–Niš szakaszon ezzel ellentétben a megtett kilométerek alapján fizet az autós. A Belgrád–Szabadka szakaszon az úgynevezett nyitott megfizettetési rendszer van érvényben. Ez az jelenti, hogy a gépkocsi vezetője a fizetőkapunál egy meghatározott összeg ellenében a következő kapuig használhatja az autósztrádát – mondták a Szerbiai Utak Közvállalatnál. Részben hasonló megfizettetési rendszer van érvényben Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Macedóniában és Görögországban. A dolgok jelenlegi állása szerint lagkorábban a jövő év végén vezethetik be a zárt fizetési rendszert, amikorra elvégzik a szükséges munkálatokat, és munkásokat szerződtetnek a fizetőkapukhoz. A közvállalatban azt mondják, hogy az újvidéki fizetőkapu részét fogja képezni az új rendszernek.

– Az új kapuknál az építési munkálatok Ópáva (Stara Pazova) és Szőreg között befejeződtek, a felszerelést biztonsági okokból később teszik a helyükre. Amint a bizottság jóváhagyja a fizetőkapukhoz szükséges új munkaerő felvételét, a teljes rendszer két héten belül üzembe helyezhető – nyilatkozta Milenko Cavković, a közvállalat úthasználatidíj-megfizettető részlegének az igazgatója.
Cavković szerint az új zárt rendszerben Belgrád és Szabadka között két ponton kell majd úthasználati díjat fizetni. Az első szakasz Ópazovától Szőregig tart a régi ópazovai, inđijai, beškai és szőregi fizetőkapukkal, valamint az új fizetőkapukkal kiegészülve. Ezek: Maradék, Kabol (Kovilj), Újvidék-Dél és Újvidék-Észak. A második szakasz Szőregtől Szabadkáig tart, hat fizetőkapuval, a két meglévő: Ókér (Zmajevo) és Verbász mellett négy újjal kiegészülve: Bácsfeketehegy, Topolya, Nagyfény (Žednik) és Szabadka-Dél. A zárt rendszer átadását 2016 végére tervezik – mondta Cavković.
A Szerbiai Utak Közvállalatban azt mondják, hogy már egy éve nehéz körülmények között dolgoznak az autópályán, mivel nincs elég emberük a fizetőkapuknál, és egyedül a bizottság jóváhagyásával vehetnek fel új munkásokat. Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium szerint az illetékes bizottságon keresztül a közvállalatnak kötelessége dolgozókat alkalmazni az Ópazova és Szőreg közötti szakaszon.
A Belgrád–Szabadka autópálya használatáért jelenleg a motorkerékpárosok 290 dinárt (2,5 eurót) fizetnek, a személygépkocsik vezetői 570 dinárt (5 euró), az utánfutóval közlekedő személygépkocsik és a kisbuszok sofőrei 850 dinárt (7,5 euró), az autóbuszok és kamionok vezetői 1700 dinárt (14,5 euró), a nagy tehergépjárművek sofőrei pedig 3400 dinárt (28,5 euró). Az új, zárt rendszer bevezetésével kisebb távolságok esetén lecsökkennek ezek a kiadások. Kilométerenként a motorkerékpárosok 0,015 eurót, a gépjárművezetők 0,03 eurót, az utánfutóval közlekedő személygépkocsik és a kisbuszok sofőrei 0,045 eurót, az autóbuszok és kamionok vezetői 0,09 eurót, a nagy tehergépjárművek sofőrei pedig 0,18 eurót fizetnek majd.