2024. április 20., szombat
JEGYZETEK A KAROSSZÉKBŐL

A végén mindig kibújik a szög a zsákból!

A Szó már írt a FIFA-botrányról. Én évekkel ezelőtt utaltam arra, hogy J. Blatter „furcsán” segített az ausztrál szövetségnek… Hirtelen más csoportban játszhattunk, de a leányát a szövetség minden pályázat nélkül alkalmazta. Abban az időben az USA nem volt nagyon érdekelve a fociban, de ha lett volna, akkor sem találhatta volna azt, hogy pénz cserélt gazdát, mert abban az időben csakugyan aprópénz volt az ausztrál szövetség kasszájában. Ma viszont akkora pénzekről beszélünk, hogy a FIFA vezetőségi tagjai meg a marketingvezetők nem tudtak ellenállni a csábításnak… Legalábbis ezt mondja nagyon hangosan a sajtó! Persze itt nem egy titkári állásról van szó, hanem a nagy versenyek szervezéséről. Leginkább vb-kről, ahol százasokról beszélünk, persze milliókban és dollárban. Nem meglepetés talán, hogy leginkább a „harmadik világ” államainak vezetői buktak le! „Kiterjedt, szisztematikus, mélyen gyökerező korrupciós hálózatról van szó… A futballvezetők legalább két generációja érintett ebben, akik bizalmi pozíciójukkal visszaélve dollármilliókra tettek szert kenőpénzekből.” A rendőrség a FIFA-kongresszusra érkező vádlottakat Svájcban letartóztatta. Érdekes lesz ez a „világbajnokság”, már csak azért is, mert a „játékosok” nagy pénzekért játszanak, mégpedig egy kicsit furcsán – ledolgoznak a jó ég tudja csak, hogy hány évet a fehér-barna csíkos zubbonyokban!

Egy váratlan „megjelenése” volt a napokban Maradonának: „Életfogytiglani diktátorunk van a FIFA-ban. Őalatta a FIFA szégyenletes valamivé vált mindannyiunk számára, akik szeretjük a futballt.”

Sajnos majd mindenki a másiknak a rossz oldalát látja leginkább, elfelejtve saját gyarlóságát – Maradona esetében például a „Isten kezét”, az ököllel elért győztes gólt a vb-n!

Mi sosem maradunk le semmiről!!!

A fenti machinációkban mi nem vehettünk részt, mert nagyon messze vagyunk a „nagy táltól”! Nincs nekünk FIFA-tagunk már nagyon régóta. S ezért velünk csak a második rang, az UEFA bajlódik!

Platini, az UEFA elnöke már évekkel ezelőtt figyelmeztette a labdarúgó-szövetség vezetőit, hogy egyes klubok funkcionáriusai kéz a kézben a fogadóirodákkal tálcán hozzák a megfelelő eredményeket. Most ismételten jött a figyelmeztetés. Az FSS a következő hónap első napjára tűzte ki a fent említett probléma analízisét. Többek között egy újabb probléma az, hogy az INTERNETES FOGADÁS szervezett bűnözői – meg persze a segítőik – óriási pénzeket nyernek! Ehhez természetesen föltétlen kell a pillanatnyi „megfelelő” eredmény! Tehát „valakinek” ezt is liferálnia kell! Ez nem is olyan könnyű! De nem lehetetlen, ugye? Kell egy-két játékos mindkét csapatban.

Nos, nagyon érdekel, hogy mit hoz június elseje. Ugyan elég jók-e a szövetség értesülései, rendelkezik-e bizonyítékokkal, vagy csak szeretné tudni, hogy miként „szállítják házhoz” a kellő eredményeket a csapatok?!

Magyar példa kellene

Nézegetem a legjobbak teljesítményét, de nem a gólokban, sem a pontokban, hanem a nézők számában, s bizony nincs miért örülnöm, hát még azoknak, akik ebből szeretnének megélni. Magyarhonban ezeregy dolog miatt a 16-os NB I.-et 12-re – egy tucatra – redukálták. Szeretném sugallani a szerb bajnokság vezetőinek, hogy nyomban utánozzák apám és anyám szülőhazáját, északi szomszédainkat. Nem akarok messzebb menni, mert akkor nagyon nagy fejfájást okozok önmagamnak, például az angol másodosztályból egy feljövőt a londoni nagy stadionban telt ház előtt győztek le a Kanárik, annyi néző előtt, mint amennyi nézője a mi fél ligánknak nem volt az otthoni 15 meccsén! Íme, mennyien nézték a meccseket:

Csapat

Nézőszám

Helyezés

Rad

7430

6.

OFK Bg.

8550

8.

Voždovac

10 820

12.

Mladost

13 400

7.

D. Srem

15 550

15.

Čukarički

14 700

3.

A legérdekesebb az egészben, hogy senki nem nézi többé az egykori jó csapatot, az OFK Beogradot, ugyanez áll a gyönyörű stadionnal rendelkező Voždovacra is. A Radról már nem is kellene beszélni – félezer emberért játszani, annak a kétharmadát is a két nagy belgrádi klub elleni meccs hozza…

De egyébként is kétségbe ejtő, hogy az egész bajnokságban a 30 fordulóban alig volt néző, legalábbis a liga hivatalos honlapja szerint egészen pontosan 605 353 néző volt, ami azt jelenti, hogy jóval kevesebb, mint a Bayernnek van egy év alatt… A bevételről meg ne is beszéljünk… Valószínűleg egészen elenyésző része a német bajnok bankolt eurójának. A hirdetésekről, tv-pénzekről meg egyébről ugyan kinek van jó idege vitatkozni. Nekem valóban nincs.