2023. október 2., hétfő

Még várnak a pályázatok lezárására

A szabadkai Városépítési Igazgatóságnak az idén is több projektuma lesz

Habár már megkezdődött az építési szezon és a Városépítési Igazgatóságnak számos terve van, a pályázatok késői kiírása és az elhúzódó adminisztráció miatt nagyon sok munkálatot még mindig nem tudnak megkezdeni. Ennek ellenére az idén is sor kerül többek között néhány utca aszfaltozására, rendbe teszik a vízelvezető árkokat, felújítanak néhány sportpályát.

A Jadran épületének homlokzatán is folytatódnak a munkálatok (Fotó: Molnár Edvárd)

A Jadran épületének homlokzatán is folytatódnak a munkálatok (Fotó: Molnár Edvárd)

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság igazgatója elmondta, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól a város két utca, mégpedig a makkhetesi Bračka és a királyhalmi Rudi Čajavec utcák építésére kapott mintegy 15 millió dinárt, s máris készítik elő a közbeszerzési pályázatot.

– A Tartományi Gazdasági Titkárság is kiírt egy pályázatot, mely június 15-ig lesz nyitva, itt két projektummal is szeretnénk pályázni, mégpedig a makkhetesi körforgalom, illetve a Palics és Hajdújárás közötti kerékpárút egy részének a megépítését vettük tervbe. Ha a tartománytól nem kapunk rá pénzt, akkor a kerékpárút kimarad az idei évi tervekből, azonban a körforgalmat saját erőből is rendezni fogjuk, hiszen már csak a közlekedésbiztonság is ezt követeli. A Városépítési Igazgatóság az idén mintegy 53 millió dinárt irányozott elő új utak építésére, ez is alig öt-hat utcát jelent, de egyelőre még itt sincs meg a végső döntés, minden attól függ, mikor sikerül befejeznünk a tervdokumentációkat, másrészt bár szeretnénk kihasználni az építési idényt, szeretnénk megvárni, hogy a pályázatok lezáruljanak, s ez alapján lássuk, mit lehet támogatással és mit kell önerőből elvégezni.

Emellett folyik az utak karbantartása, melyre kétmillió dinárt különítettek el, a járdákat, például a Matko Vuković, a Vladimir Nazor utcákban vagy a Zombori úton felújítják majd, erre ötmillió dinárt irányoztak elő, néhány helyen felújítják a kerékpárutakat is, erre mintegy egymilliót, a betonjárdák és utak felújítására 3,2 millió dinárt költenek majd. Az idén több földes út elegyengetését és kőzúzalékkal való leszórását tervezik, amire mintegy 8 millió dinárt szánnak, de a víz útfelületről való elvezetése is egyik faladatuk lesz, ami a szegélyek legyalulását és a vízelvezető árkok felújítását, ásását foglalja magába. Erre a célra 10 millió dinárt szánnak.

– A tavalyi év folyamán nyilvántartásba vettük a játszótereket, s már meg is kezdtük az apróbb felújítási munkákat, Palicson, a védett övezetben pedig most vesszük nyilvántartásba a játszótereket, melyeket eddig a Park Palics Közvállalat kezelt, továbbá a sportpályák felújítását is tervbe vettük, de nincs meg a konkrét listánk, melyek kerülnek sorra, szükség szerint fogjuk elvégezni a munkát. Folytatódik a buszmegállók felújítása, összesen huszonegyet, tizenegy városi és tíz peremvárosi megállót újítunk fel, a leszerelt gombákat áthelyezzük a kevésbé forgalmas helyekre, tíz platformot alakítunk ki, ahol eddig csak zöldfelületek voltak, 160 négyzetméter buszmegállóhoz vezető járdát építünk ki és 750 négyzetméter felületet kőzúzalékkal borítunk be. Az idén folytatjuk a villanyrendőrök vezérlőberendezéseinek a felújítását, s ha ezt be tudjuk fejezni, az év végéig meglesz a feltétel, hogy mindenfelé bevezessük a villogó zöld fényt, de a közlekedésbiztonsági és térfigyelőkamera-rendszert is tervezzük bővíteni, amire 12 millió dinárt irányoztunk elő. A tervek szerint még egy útkereszteződést látnánk el kamerával, és nagyjából tizenkét újabb helyszínen szerelnénk fel térfigyelő kamerákat. Ehhez először egy átfogó ötlettervet kell kidolgozni és ez alapján készítjük el a főtervet, majd a kivitelezési tervet.

Az idén sor kerül a Sándori és az Újzsedniki helyi közösségben a kultúrotthonok tetőszerkezetének felújítására, folytatódik a tavankúti kultúrotthon épületének felújítása, megújul a Đuro Đaković és a Jovan Zmaj utcák találkozásánál lévő saroképület teteje, a Jadran épületének homlokzatán is folytatódnak a munkálatok, és már készítik a teljes felújítási tervet. Mint Blau Péter még elmondta, hamarosan a nagyközönség is betekintést nyerhet a városközpont rendezési tervébe, s reményét fejezte ki, hogy a szép, megújult központ tetszeni fog a szabadkaiaknak is.