2024. április 20., szombat

Vén tyúk is talál ökröt

Környezete csak a prágai Madame Pompadourként emlegette Jana Nagyovát, aki nem királyi szeretőként élte világát, mint XVIII. századi híres elődje a francia udvarban, csupán Petr Nečas cseh miniszterelnök kedveseként, kabinetfőnöki titulussal. A munkáját ráadásul olyan jól végezte, hogy sikerült neki teljesen az ujja köré csavarni többgyermekes főnökét, sőt saját kis udvartartást is kialakított, amelyben már-már királynőként, olykor pedig élet-halál úrnőjeként viselkedett.

Nečas kilenc éve, még munkaügyi miniszterként figyelt fel a hivatalában részmunkaidős állásban szorgoskodó hölgyre. Amikor 2010-ben miniszterelnökké avanzsált kabinetfőnökévé léptette elő. A munkakapcsolat gyorsan szerelmi viszonnyá változott, amit a hölgy ügyesen ki is használt. Irigylésre méltó fizetésre „tett szert”. Rossz nyelvek szerint 7500 euró havi nettó bevétele jócskán túllépte az államfő és a miniszterelnök alapfizetését.

Ha csak a pénz vonzotta volna a szőke asszonyságot, talán még szemet hunytak volna ténykedése és kapzsisága fölött. Az igazi gondok akkor kezdődtek, amikor nyilvánvalóvá vált: házisárkánnyá változott, teljhatalomra tett szert, s az irányítást is átvette. A gyökeres változást már kabinetfőnöki kinevezése után egy évvel sikerült elérnie. Az új szereposztást kihasználva szinte minden jelentős ügybe beleszólt, lényegében ő döntött a fontos kérdésekben. Az állami hivatalok és cégek vezetőinek kinevezése elképzelhetetlen volt a jóváhagyása nélkül.

A különös kormányzásnak azonban két éve vége szakadt. A rendőrség ugyanis 2013 júniusában soha nem látott razziát tartott a kormányhivatalban és minisztériumokban. Az akció során Nagyová és több személy vizsgálati fogságba került, de egy hónap után kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek.

Az ország addigi legnagyobb botrányának hatására lemondott a kormányfő, s megvált pártelnöki tisztségétől is. Ez azonban nem oldotta meg a belpolitikai válságot. Ahhoz (2013 őszén) előrehozott parlamenti választásra volt szükség, amelyen a – történtek miatt – a jobbközép koalíció súlyos vereséget szenvedett.

Nečas és kormánya vesztét elsősorban Nagyová okozta, akit sokan az affér és a törvénytelenségek egyik központi alakjának tartanak. A bukott kabinetfőnök és társai – közöttük akkori kormánypárti politikusok és (volt) magas rangú állami hivatalnokok – ellen korrupció és hivatali visszaélés gyanúja miatt emeltek vádat.

A rendőrség már két éve sem zárta ki a kormányfő érintettségét, de ellene csak tavaly indult eljárás. Vesztegetéssel vádolják, mert a gyanú szerint 2012-ben jól fizető állásokat ígért az irányítása alatt álló Polgári Demokratikus Párt három fellázadt képviselőjének, hogy így megszabadulva tőlük biztosítsa kormánya reformprogramjának elfogadását.

A botrány után Nečas nemcsak a miniszterelnöki bársonyszéktől vált meg, de elhagyta feleségét és négy gyermekét is. A korábban példás házaséletet élő, vallásos exkormányfő a nagy felfordulás után azt is bejelentette: feleségül veszi volt kabinetfőnökét. Nečas és szeretője hivatalosan tavaly keltek egybe, azóta Prágában élnek.

A történtek nem zavarják őket. Annak ellenére sem, hogy kapcsolatukról a sajtóban épp a napokban jelentek meg pikáns részletek, hálószobatitkok és a kocsmai, vagy a piaci beszélgetésekhez elengedhetetlen témaként szolgáló momentumok. A fölöttébb kényes adatok kiszivárogtatása a bíróság érdeme, amely az ügyész kérésére a tárgyaláson közzétette azokat a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyeket három éve Nečas és Nagyová folytatott.

A nőt hivatali visszaéléssel (os) vádolják, amiért kabinetfőnök korában elrendelte a katonai hírszerzés vezetőinek, hogy figyeltessék meg Radka Nečasovát, a miniszterelnök (akkori) feleségét. A vádlottak azzal védekeznek, hogy Radkát megpróbálta behálózni egy vallási szekta, amit meg akartak akadályozni, mert a „beszervezés” biztonsági kockázatot jelentett volna az országra.

A lehallgatott beszélgetésekre hivatkozó bíró viszont azt állítja, ilyesmiről szó sem volt. Szerinte Nagyová saját céljai elérése végett adott utasítást a hírszerzésnek.

Parancsolgatásban valóba kiválóan teljesített, sőt gyakran tett gunyoros, szókimondó, olykor pedig alpári megjegyzéseket. Radkát rendszerint „semmittevő ringyónak”, jobb esetben csak „vén tyúknak” nevezte, aki szerinte egész életében „sz..t sem csinál, csak otthon kotlik, és a fogához veri a garast.” A kormányfőt meg a „primitív ökör” kategóriájába sorolta, amiért otthon papucsférjként viselkedik.

Egy másik telefonbeszélgetésben pedig azt vágja üvöltve az elkeseredett Nečas fejéhez, hogy legalább egy hétig látni sem akarja, mert pipogya, majd azt üzeni neki: „kukorékolj odahaza a vén tyúkoddal!”

A választók nem panaszkodhatnak, van miből mazsolázniuk, kiváló szórakozást biztosítanak számukra a témával kapcsoltban a bulvárlapokban megjelent részletek. Sokan azonban nem értik, hogy Nagyová mivel bolondította így meg Nečast. A polgárok egy része és a véleményformáló média ugyanakkor az igazságszolgáltatást dorgálja, amiért a korrupció (korábban) beígért kíméletlen üldözése helyett szappanoperákat megszégyenítő előadással rukkolt elő.