2024. április 19., péntek

Piaci napok a Sugárúton

Házi és organikus élelmiszerek vására nyílik jövő héten Szabadkán

Június 4-e és 7-e között, a Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárral párhuzamosan kerül megrendezésre a negyedik Szerbiai piaci napok, valamint az V. Hagyományok ízei vásár, melynek standjait a Sugárút végén, azaz közvetlenül a Sportcsarnok közelében állítják fel. Eddig összesen mintegy nyolcvan kiállító jelezte részvételét, azonban a szervezők várakozásai szerint ez az szám növekedni fog.

Eddig összesen mintegy nyolcvan kiállító jelezte részvételét, azonban a szervezők várakozásai szerint ez az szám növekedni fog (Fotó: Molnár Edvárd)

Eddig összesen mintegy nyolcvan kiállító jelezte részvételét, azonban a szervezők várakozásai szerint ez az szám növekedni fog (Fotó: Molnár Edvárd)

A két rendezvényt a szabadkai Tržnica Rt., a Szerbiai Piacok Egyesülete és a Hagyományok ízei Egyesülettel közösen szervezi meg, melyet az önkormányzat és a Szabadkai Piacok Közvállalat is támogat.

A Szerbiai piaci napok célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a szerbiai piacokról a hazai termékek előállításával és eladásával foglalkozókat, valamint népszerűsítse a piaci tevékenységet, mely az egyik legjelentősebb csatorna a friss gyümölcsök és zöldségek, húsok, tej- és egyéb termékek fogyasztókhoz való eljuttatásában. Emellett bemutatkoznak majd az organikus élelmiszerek, pálinka- és bortermelők, valamint a kézművesek is.

Joka Branislavtól, a Tržnica Rt. igazgatójától megtudtuk, habár a rendezvény már 4-én megnyitja kapuit, az ünnepélyes megnyitóra másnap, június 5-én kerül sor 11 órai kezdettel.

Gordana Bogdanović, a Tržnica Rt. marketingosztályának vezetője elmondta, a Szerbiai piaci napok résztvevői saját termékeiket fogják bemutatni, köztük a szabadkai Kis Iván és Darinka Genci, akik tejtermékeket állítanak elő, de itt lesz Agárdi József méztermelő, Tandari Hajnalka, aki törött pirospaprika előállításával foglalkozik és Terhes Annamária virágtermelő is. Az ő termékeiket egyébként a szabadkai piacokon is megtalálhatják a vásárlók.

– Bemutatkoznak majd Szerbia piaci igazgatóságainak képviselői is, akik természetesen az ottani termelők termékeit is bemutatják a szabadkai közönségnek, ezen kívül gazdag gasztronómiai kínálat várja majd a látogatókat, a házi készítésű ételek mellett pálinka- és borkóstolót tartunk majd, csütörtökön este fél héttől pedig a Hajo Tamburazenekar lép fel.

Savo Duvnjak, a Szerbiai Piacok Egyesületének végrehajtó igazgatója elmondta, céljuk, hogy népszerűsítsék a hazai házi és organikus élelmiszereket, és hogy itt bemutassák a legjobb termékeket, melyek Szerbia piacain megtalálhatók.

– Ily módon szeretnénk rámutatni a piaci tevékenység fontosságára, ugyanis ezáltal az élelmiszerek a termelőtől eljutnak a fogyasztóig. Ez egy jelentős csatorna, melyről a tavalyi év piaci forgalmának adatai is tanúskodnak. Nehéz év volt a tavalyi, az országot árvíz sújtotta, a nagy bevásárlóközpontok nagy konkurenciát jelentenek, ennek ellenére a mezőgazdasági termékek eladása és felvásárlása által mégis 19,3 százalékban tudtunk részt venni a teljes piaci forgalomban – mondta Savo Duvnjak.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a mezőgazdaságból, erdészetből és halászatból származó termékek eladásának és felvásárlásának értéke a tavalyi évben 168, 2 millió dinárt tett ki, mely nagyobb, mint egy évvel korábban, ebből 32,7 millió dinárt tettek ki a mezőgazdasági termékek, ami 3,5 százalékkal nagyobb az előző évhez viszonyítva. Mindez arra mutat, hogy a piac továbbra is olcsó, elérhető és kézenfekvő csatorna a kis gazdaságok és a fogyasztók között, a piacok nagyban hozzájárulnak a rurális környezet megmaradásához és az ebből élők egzisztenciájának megteremtéséhez, s mint Duvnjak hozzátette, a Szerbiai Piacok Egyesülete a jövőben a különféle rendezvényeken, valamint egyéb módokon igyekszik majd a kis gazdaságoknak, a termelőknek segíteni, hogy könnyebben és kedvezményesebben tudják termékeiket regisztrálni, fejleszteni.