2024. április 19., péntek

Tizenhárom medvebocs született idén az olaszországi Trentinóban

Tizenhárom medvebocs született idén az olaszországi Trentino tartományban.

Az állatok már négyhónaposak és jó állapotban vannak - közölték a hatóságok. Azt javasolják a területen élőknek, hogy ne közelítsék meg az anyamedvéket és bocsaikat, a felnőtt állatok ugyanis utódaikat védve rájuk támadhatnak.

Szintén jól fejlődnek a szeptemberben egy rosszul sikerült elfogási kísérlet során elpusztult Daniza nevű nőstény bocsai is: már 16 hónaposak és 60 kilogrammot nyomnak.

A 19 éves medvét 2000-ben telepítették Szlovéniából Trentino hegyeibe. Daniza azonban túrázókra támadt és később a mancsával egy gombászó férfit is megütött, aki kórházi kezelésre szorult. Az állat valószínűleg fenyegetve érezte bocsait, amikor emberre támadt. A hatóságok ezért úgy döntöttek, befogják a medvét és lakatlan vidékre telepítik. Az elfogásához használt altatólövedék azonban örökre elaltatta Danizát.

Jelenleg több mint 50 barna medve (Ursus arctos) él Trentinóban, ahol 1999-ben az Interreg-projekt keretében kilenc medvét engedtek szabadon, hogy megőrizzék az Alpok utolsó őshonos barnamedve-populációját.