2024. március 28., csütörtök

A lelkesedés és szorgalom példái

Húszéves a nagycsaládosok egyesülete – Pásztor István a vajdasági magyar demográfiai akcióterv felülvizsgálására kérte az MNT-t és a VANCSESZ-t

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületének Szövetsége (VANCSESZ), hiszen létezésének huszadik évfordulóját ünnepli, közgyűlésének pedig harmadik négyéves mandátumát indítja el – fogalmazott nyitóbeszédében a Tartományi Képviselőház nagytermében pénteken megtartott ünnepi éves konferencián Krizsán Vilmos, a szervezet vezetője. Mint mondta, a mai nehéz időkben, a kivándorlások periódusában ismét példát kell mutatni elszántságból, szorgalomból, lelkesedésből. Eljött az ideje annak, hogy a szövetség megfogalmazza stratégiai céljait a következő négy évre, meghatározza, hogyan kíván tovább működni, mondta. Az önkéntes tevékenységen kívül szakmunkatársak bevonására is szükség lesz a családbarát szemlélet terjesztéséhez – állapította meg a konferencián Krizsán.

A padéi Győrfi család a példamutató nagycsaládoknak járó díjban részesült (Fotó: Ótos András)

A padéi Győrfi család a példamutató nagycsaládoknak járó díjban részesült (Fotó: Ótos András)

A konferencián mások mellett Csikós László köztársasági munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztériumi államtitkár, Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, Jovan Radovanović, a Banja Luka-i 4+ Családegyesület vezetője is részt vett.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, az esemény védnöke, egyéb kötelezettségeire való tekintettel levélben tudta köszönteni a részvevőket. A családszervezetek fontosságára hívta fel a figyelmet. „A családszervezeteknek és a nagycsaládos szervezeteknek nagyon fontos célja és feladata a gyermekvállalás támogatása, a sok gyermeket vállaló családok támogatása, de ugyanilyen fontos célja, hogy visszaadják a huszonegyedik század Európájából szinte száműzött alapértéket és modellt: a családot, amely közvetíti a kultúrát, a nyelvet, megtartja a hagyományokat, segít legyőzni a korszellem okozta nehézségeket, elfogadtatja a társadalmi hagyományokat, átadja és fontosnak tartja a vallást, mert az is része a világ megismerésének” – emelte ki levelében a házelnök. A kultúra, a nyelv, a hagyományok, a társadalmi normák betartása, a vallás megismerése és saját, belső döntés szerint annak gyakorlása egy olyan kommunikációs teret alakít ki, amely az egész közösséget, nemzetet erősíti, tette hozzá. Minden nemzetet a családok tartanak meg, s ennek az állításnak a tagadásán talán már túl van a különböző értékrendbeli válságokkal küzdő Európa, de az biztos, hogy az állítás fontosságának a felismeréséig még nem jutott vissza – állapította meg Pásztor. Hozzáfűzte: minden közösségnek jogában áll eldöntenie, hogy önazonossága megőrzése vonatkozásában milyen döntéseket kíván meghozni, milyen stratégiák és elképzelések mentén kíván cselekedni, s ilyen szempontból maga a Magyar Nemzeti Tanácsot példaértékűnek tartja. Pásztor a vajdasági magyar demográfiai akcióterv felülvizsgálása érdekében szorosabb együttműködést sürgetett az MNT és a VANCSESZ között.

Az ünnepi konferencia folytatásában a szervezet kiosztotta a már hagyományosnak nevezhető éves elismeréseit. A családbarát önkormányzatnak járó díjat azok a községek érdemlik ki, amelyek évről évre a legtöbb intézkedést tesznek a családok segítése, a gyermekvállalás támogatása érdekében. Az idén Zenta és immár harmadik alkalommal Magyarkanizsa is átvehette ezt a kitüntetést. A kishegyesi Kanyó család a VANCSESZ aranyoklevelében részesült, a példamutató nagycsaládoknak járó díjat pedig a ludasi Farkas család és a tízgyermekes padéi Győrfi család kapta. A legsikeresebb családbarát egyesületnek járó kitüntetést a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete nyerte el.

A Születés, nevelés és törődés a családokkal című tanácskozáson tapasztalataikat osztották meg egymással a hazai és régióbeli családvédő egyesületek. A közgyűlésen elfogadták a VANCSESZ előző négy évre vonatkozó jelentését, pénzügyi beszámolóját és megválasztották a munkatestületeket is.