2024. április 26., péntek

Az első negyedévben csökkent a GDP

A termelői szektorban 5,6 százalékos növekedést jegyeztek idén áprilisban

A bruttó hazai össztermék (GDP) 2015 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva reálisan 1,8 százalékkal esett vissza – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A szerbiai GDP az első három hónapban 0,4 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év utolsó negyedében. Az ipari termelés idén áprilisban 0,1 százalékkal kisebb, mint tavaly áprilisban, a 2014. évi átlagot tekintve viszont 5,4 százalékkal több. 2015 január–április periódusában pedig 1,5 százalékkal kisebb 2014 január–április periódusához viszonyítva.

A pénzügyi és biztosítási tevékenység az országban 2015 első negyedévében reálisan bruttó 4,8 százalékkal növekedett. Az ipari, a vízellátó és a szennyvízkezelő szektor gazdasági tevékenysége 4 százalékkal csökkent, az államigazgatás, a kötelező szociális biztosítás, az oktatásügy, a egészségügyi és szociális védelmi szektorban a 2014-es első negyedévhez képest 3,8 százalékos esés tapasztalható.

A tavalyi év áprilisához viszonyítva idén áprilisban a feldolgozóiparban 1,6 százalékos növekedést jegyeztek, a bányászatban 7,4 százalékos esés volt tapasztalható, az elektromosenergia- és gázellátó részlegben pedig 3,1 százalékos a csökkenés. A kimutatások szerint 2015 áprilisában kevesebb tartós terméket gyártottak, mint tavaly áprilisban, 13 százalékkal kevesebbet, az enetegiatermelés terén pedig 2,6 százalékos csökkenés tapasztalható. A főbb termékek esetében 3,9 százalékos növekedés észlelhető. Az ipari termelés csökkenésére az elektromosenergia-termelés, a ércbányászat, az elektromos felszerelések gyártása, a fafeldolgozó ipar és a gépjárműgyártás volt hatással. A kisvállalatok működéséről (50-nél kevesebb foglalkoztatottal), amelyek nem szerepelnek a rendszeres statisztikai kimutatásokban, a feldolgozóiparban dolgozó egyének kikérdezésével szereznek adatokat. Ha ezeket a kisvállalatokat beleszámítják az ipari termelői szektorba, akkor az derül ki, hogy 2015 áprilisában a 2014. évi átlaghoz viszonyítva 5,6 százalékos növekedés észlelhető, a feldolgozóiparban pedig 4,6 százalékkal növekedett a termelés.