2024. április 24., szerda

Szerbia szubvencionálná a koszovói befektetéseket

Aleksandar Vučić: A cél az, hogy csökkenjen Koszovó függősége a szerb állam által nyújtott pénzügyi támogatásoktól

Szerbia készen áll arra, hogy befektessen Koszovóban – nyilatkozta Aleksandar Vučić miniszterelnök, valamint arra szólította fel az ország vállalkozóit, hogy tegyék ugyanezt, majd hangsúlyozta: az állam minden tőle telhetőt (adó- és járulékcsökkentést) megtesz azoknak a vállalatoknak, amelyek az említett helyen alapítanak leányvállalatot.

A siker régiója elnevezésű kerekasztal-megbeszélés megnyitóján a kormányfő elmondta, az üzlet nem ismer semmilyen határokat, továbbá arra is rámutatott, hogy a közeljövőben készül el az a gazdasági intézkedéscsomag, amely könnyebb megoldásokat kínál majd a déli vidékek gazdasági mutatóinak javítására, amire a kormány már várja is a gazdasági szakértők javaslatait, észrevételeit.

– Készen állunk arra, hogy segítsünk az esetleges új vállalatok létesítésében abban a régióban. Tovább folytatjuk a párbeszédet Prištinával is, hogy csökkentse az idevágó papírmunka mértékét. Hasonlóan fog cselekedni Szerbia is. A cél az, hogy csökkenjen Koszovó függősége a szerb állam által nyújtott pénzügyi támogatásoktól – magyarázta a miniszterelnök.

Véleménye szerint Szerbiának sikerült annyit megspórolnia, hogy szubvencionálja az idevágó gazdasági kezdeményezéseket. Ezzel szeretné a kormány motiválni a vállalkozókat, hogy Koszovóban is terjeszkedjenek, hozzájárulva ezzel a régió fejlesztéséhez.

– A szóban forgó akció elsősorban a nép érdekeit szolgálja. Szerbia gazdasági helyzetének a javítására összpontosít, valamint az együttműködés elmélyítésére – fejezte be a kormányfő, aki megjegyezte: Szerbia már eleve jelentős termékképviselettel szerepel a régióban, de a gazdasági viszonyok fejlesztése érdekében újabb lépéseket is tenni kell.