2024. április 20., szombat

Feltérképezték a pedofilok jellegzetes agyi elváltozásait

Nyilvánvaló neurobiológiai változás figyelhető meg az elkövetővé váló pedofil férfiak agyában - derült ki egy három éven át tartó német kutatásból.

A vizsgálat eredményeit a pedofília alapjául szolgáló neurológiai mechanizmusok kutatásával foglalkozó német szervezet, a NeMUP mutatta be Berlinben.

Több mint 240 pedofil hajlamokkal rendelkező és nem rendelkező férfit vizsgáltak meg. Mindkét csoportban voltak olyan férfiak, akik követtek el fajtalanságot gyermeken.

Henrik Walter, a berlini Charité Kórház munkatársa szerint a pedofília és a tettlegesség közötti kapcsolatban fontos szerepet játszik az amigdala térfogata. Az ember agyának mediális temporális lebenyében található területnek az érzelmek, főként a félelem és az agresszió irányításában van szerepe. Más agyi régiók is mutatnak szerkezeti és térfogatbeli eltéréseket, de kevésbé jelentőseket, mint az amigdala.

- Ez a különös szexuális irányultság kézzelfogható, objektív bizonyítéka lehet férfiak esetében - mondta Walter. 
A tanulmány szerint alapvető dolog, hogy a pedofil és nem pedofil férfiak megkülönböztethetőek a különböző ingerekre adott agyi tevékenységük alapján. Ebből azonban még nem következik automatikusan csökkent hatékonyságú cselekvési kontroll, ami tettlegességig vezet - vélik a kutatók.

- Eredményeink alátámasztják azt az elméletet, miszerint a pedofil hajlam nem egyenlő gyermekek szexuális zaklatásával. Létezik az agyban egy régió, amely a viselkedés kontrolljáért felelős - mondta Klaus Beier berlini szexológus.