2024. április 19., péntek

Július 1-jén nyílik a régi Horgos-Röszke határátkelő!

Július 1-jén nyílik meg a régi Horgos–Röszke határátkelő – jelentette be Bimbó Mihály polgármester a magyarkanizsai községi képviselő-testület pénteki ülésén. A határátkelő megnyitását főként európai uniós forrásból finanszírozzák, ezért a korábbi elképzelésekkel szemben nemcsak a szerb és a magyar állampolgárok, hanem az uniós tagállamokból érkezők is igénybe vehetik. A gépjárművek mellett a kerékpár- és a motorkerékpár-forgalom is engedélyezett lesz. A helyszínen bank, pénzváltó és mellékhelyiség is üzemelni fog. A polgármester elmondta, hogy a határt illető döntésekbe nem sok beleszólásuk volt, bár jelen voltak a tárgyalásokon.

A testület ülésén a képviselők tíz napirendi pontot tárgyaltak meg. A legvitatottabb a 2014-es községi költségvetés zárszámadása és annak független könyvvizsgálói jelentése volt. A könyvvizsgálói véleményben kritizálták a középfokú és felsőfokú végzettségű önkormányzati dolgozók munkabérének elszámolását, mivel ösztönzés címén 5–25%-kal emelték azokat. Bírálták az önkormányzat által alapított Diszpécser Kft. működését, mivel az áfán a község 3 millió dinárt veszít évente. Ezenkívül rendkívül magasnak találták a félmillió dináros tételt, amit vendéglátó-ipari szolgáltatásra és reprezentációra költöttek.

Domonkos Tibor, a pénzügyi osztály vezetője elmondta, hogy az előző évben 18 kritikus pontot találtak, amelyhez képest a mostani jelentős javulásnak tekinthető.

A képviselők elfogadták a mezőgazdasági terület védelmére és rendezésére vonatkozó 2015-ös programot. A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója megbízatásának lejártával pedig ismét Varjú Potrebić Tatjanát nevezték ki.