2024. április 25., csütörtök

Kanizsán tizenháromból egy tejátvevő

Magyarkanizsán pillanatok alatt elfogyott a tej

Magyarkanizsán pillanatok alatt elfogyott a tej

Magyarkanizsán 300 liter friss tejet osztottak szét a tejtermelők a városháza előtti téren a tegnap szervezett demonstráció keretében. A gazdák „A tej föle a termelőé és a fogyasztóé!”, „Hagyjanak minket fejni, ha akarnak fejlődni!” és „A tejet inkább szétosztjuk, mint kiöntözzük!” feliratú transzparensekkel érkeztek a helyszínre. A gyülekező után Szalkai Nemes Valéria, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének alelnöke olvasta föl a szerb kormány felé intézett, nyolc pontban összefoglalt követeléseket.

– Az összejövetel célja, hogy megmutassuk, milyen nehéz helyzetben vagyunk itt az uniós előcsatlakozáskor. Ma a feldolgozók uralják a piacot, övéké a tej föle, vagyis a haszon. Évek óta nehéz helyzetben vagyunk, de most már annyira tetőzött a probléma, hogy nem lehet tovább tűrni. Itt, Magyarkanizsa községben egyedül már csak Horgoson veszik át a tejet, holott tizenhárom felvásárlóhely van. Földműves község vagyunk, ezért nem szabad hagynunk, hogy a mezőgazdaságot károsítsák – mondta az érdekszervezet alelnöke.

A megmozduláson az önkormányzat nevében felszólalt Lackó Róbert is, aki biztosította a termelőket a községi vezetőség támogatásáról.

A beszédek elhangzása közben érkezett a hír, hogy mind az öt községből, ahol demonstrációt tartottak, képviselőket várnak a minisztériumba. Ezek után a termelők közül többen a mikrofonban nyilvános üzeneteket fogalmaztak meg, amelyeket a küldöttség feladata volt átadni. Elhárd János adorjáni termelő elmondta, hogy nemcsak a munkájuk megbecsüléséről van szó, hanem a megélhetésről is.

– Naponta 80–100 liter tejet adtunk át, kistermelők vagyunk, hat-hét tehenet szoktunk átlagban tartani. A mi családunk ebből fedezi a havi rezsit. Ha ez nincs, akkor miből fizessük a számlákat, főleg a villanyáramot? Enélkül nem tudunk létezni. Jelenleg piacunk nincs, sajtkészítéshez fel kellene készülni, s érteni is kell hozzá, a megmaradt tejből túrót készítünk, amit majd a család és a rokonok között osztunk szét – mondta Elhárd János, aki egyébként nem fűz túl sok reményt a megmozdulás sikeréhez.