2024. április 24., szerda
IGAZGATÓVÁLTÁS BÁCSSZENTIVÁNON

Nem csillapodtak a kedélyek

A falu lélekszámát tekintve Bácsszentivánon (Prigrevica) a legtöbb az egyetemet végzett lakos, állítólag nincs olyan ház, ahol bár egy diplomás családtag ne lenne. Ez a tény talán bizonyíthatja a helyi általános iskola szerepén túl azt is, hogy eredményes munka folyik a 268 tanulóval és 36 tanügyi dolgozóval működő intézményben. Az iskola tavaly októberben az illetékes felügyeleti szervtől a legmagasabb osztályzatot kapta munkájáért, viszont az eredmények ellenére az igazgató, Evica Ostojić nem kapott átmenő osztályzatot az iskolaszéktől. Az áprilisban kezdődött igazgatóválasztás procedúrája során a három pályázó közül a tantestület, amely szakmailag legmérvadóbb az igazgató kiválasztásában, egyik jelöltre egy voksot adott, a másikra egyet sem, a többit a korábbi igazgatónő söpörte be. Ennek ellenére az iskolaszék – titkos szavazáson – éppen annak a jelöltnek adott elsőbbséget, aki semmilyen támogatást nem nyert a tantestületben, és a voksolás eredményének értelmében a Tartományi Oktatási Titkárság Goran Kecmant nevezte ki a Mladost nevet viselő iskola élére.

A tantestület és a diákok szülei is azt szeretnék, hogy a legrátermettebb, legszakavatottabb, legtapasztaltabb személy vezetné az intézményt, ez pedig szerintük a korábbi igazgatónő. A mostani vezető kompetenciáját illetően az ügyet megszellőztető és napirenden tartó 025info hírportál napvilágra hozta, hogy Kecman a pályázati anyagában leendő feladatai egyikeként a magyar tannyelven tanuló diákok száma lemorzsolódásának megakadályozását tűzte ki, noha a Mladostban soha nem volt magyar tannyelvű oktatás, és eddig nem is igényelte senki.

Az előadók hétfőn figyelmeztető sztrájkot tartottak, azóta rendes ütemben folyik a munka, ám a kedélyek nem csillapodtak. A tantestület nem bojkottálja az oktatói-nevelői munkát, de a követelésétől sem áll el, amiben a szülők is támogatják. A következőkben petíciókat fogalmaznak meg, és tiltakozásokat szerveznek a faluban, illetve az apatini képviselő-testület előtt a korábbi igazgatónő visszahelyezése érdekében.

– Milyen üzenete van az igazgatóválasztás menetének a gyermekeink számára? – vetette föl az egyik tiltakozó szülő. – Semmi egyéb, mint hogy ha jól dolgozol, megbüntetnek érte.

A kilenctagú iskolaszékből a szavazás eredménye fölötti elégedetlenségük miatt öten visszavonhatatlanul kiléptek, hárman az iskola, ketten a szülők képviselői. Tekintettel, hogy Kecman 5:4 arányban kapott előnyt a szavazáson, a kilépők egyikének is rá kellett voksolnia.