2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS - FIFA

Blatter maradt az elnök

Újabb négy évre a svájci Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, miután a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán az elnökválasztás második fordulója előtt a 39 éves kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg visszalépett.

Az elnökválasztás első fordulója eredménytelenül zárult, mivel egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát. Az ötödik ciklusára pályázó Blattert 133-an támogatták, míg Ali bin al-Husszein 73 voksot kapott az első körben. A FIFA 209 tagországának küldötte adta le voksát - ebből 206 volt érvényes -, azaz 140 szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy már az első fordulóban eldőljön az elnökválasztás.

Az elnökválasztás előtt a palesztin szövetség visszavonta az izraeli tagszervezet felfüggesztését kezdeményező indítványát. Korábban az Angol Labdarúgó-szövetség elnöke, Greg Dyke kijelentette, támogatja azt az elképzelést, hogy az európai csapatok bojkottálják a 2018-as világbajnokságot, amennyiben Joseph Blattert újra megválasztják a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökének. Csütörtökön Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke lemondásra szólította fel Blattert a FIFA körül kialakult korrupciós botrány, és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyomán. Egyben kilátásba helyezte, hogy az európai válogatottak nem vesznek majd részt a FIFA által szervezett tornákon, ha Blattert újabb négy évre elnöknek választják. Dyke most csatlakozott Platinihez, és kiemelte: ha Blatter marad az elnök, akkor a Bajnokok Ligája jövő szombati, berlini döntőjének helyszínén mindent átbeszélnek a rendkívüli ülésükön.

A briteknek terhelő bizonyítékai vannak a korrupciós ügyben

Az illetékes brit hatóság terhelő bizonyítékokkal rendelkezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztviselőivel szemben. Az ügyben nyomozó hatóság - egyik szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint - megvizsgálta a szóban forgó bizonyítékokat és készen áll arra, hogy ezekkel támogassa a FIFA ellen zajló nemzetközi nyomozást. A FIFA tisztviselőiről szóló amerikai vádiratban az szerepelt, hogy brit bankoknál, így a Barclays-nál, a HSBC-nél, valamint a Standard Charterednél is vezettek FIFA-pénzeket tartalmazó számlákat.
A Zürichben zajló FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárra tettek szert. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.