2024. április 24., szerda

Átadták az MMA Nagydíjat és az Életműdíjat

Átadták a köztestületi díjakat az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki budapesti közgyűlésén: a Nagydíjat Tornai József költő, műfordító, a nemzet művésze; az Életműdíjat pedig Kallós Zoltán néprajztudós, a nemzet művésze vehette át.

Tornai József az egyetemes és egyéni létértelmezés humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, a magyar és a világirodalmi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutásáért kapta az elismerést, amely 6 millió forintos pénzjutalommal jár.

Kallós Zoltán a szellemi és tárgyi népművészet nemzettudatot megtartó kutatásáért, az erdélyi és moldvai kisebbségi sorban élő magyarság lelki összetartozását erősítő közéleti munkásságáért vehette át a 4 millió forinttal járó díjat.

Az MMA Aranyérmét Nagy Elek üzletembernek ítélték oda kivételes vállalatvezetői eredményei mellett az elmúlt évtizedekben folytatott mecénási tevékenységéért, a magyar kulturális és történelmi értékek megőrzésének támogatásáért.

Az MMA Művészeti Írói Díjában részesült Kernács Gabriella művészettörténész a kortárs magyar képzőművészetet és művelődéstörténetet a Magyar Televízióban évtizedekig bemutató műsorok szerkesztésért, művészettörténészi munkássága elismeréséért. A díjjal 2 millió forint jár.

A Kováts Flórián-emlékérmet Juhász Judit Kazinczy- és Pethő Sándor-díjas rádiós újságíró vehette át a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válásában részt vállalt érdemeiért, az Akadémiai Szalon összejöveteleinek szervezéséért.

Öt rendes és tizenegy levelező tag felvételéről döntöttek. A tagozatok javaslata alapján az MMA közgyűlése rendes taggá választotta Szűcs Endre építészt, Szurcsik József képzőművészt, Szarvas József színművészt, Ferdinandy György írót, költőt és Sára Ernő grafikust.

A tagozatok javaslata alapján a közgyűlés levelező taggá választotta Vesmás Péter építészt, Ternovszky Béla rajzfilmrendezőt, Horváth Péter rendezőt, Csernyus Lőrinc építészt, Márkus Béla irodalomtörténészt, Lajta Gábor festőművészt, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, Baráth Ferenc grafikust, Marton László rendezőt, Jánosi András népzenészt és Hőna Gusztáv harsonaművészt.

Az elnökség ajánlására tiszteletbeli taggá választották Anthony Gall építészt, Mőcsényi Mihály tájépítész professzort, Pollák Róbert múzeumigazgatót és Tímár Sándor koreográfust.

 Vajdasági írók könyveit is bemutatja az MMA

A 86. Ünnepi Könyvhét alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi tagozata bemutatja határon túli tagjainak és íróvendégeinek új, könyvheti kiadványait. Időpont: június 7, vasárnap 10.00 órakor és 14.00 órakor. Helyszín: a Vörösmarty tér, színpad.

Meghívott írók:

Jankovics Marcell – Méry Gábor: A kisszebeni Keresztelő Szent János temploma, Méry Ratio Kiadó

Tamás Menyhért: Elfelé utak I–II., Nap Kiadó

Árkossy István: Nagymesterek: Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka, Magyar Napló Kiadó

Gábor Felicia: Csángó élet (kisprózák), Magyar Napló Kiadó

Csender Levente: Válogatott és új novellák, Magyar Napló Kiadó

Gál Sándor: Kitágult nap, Felsőmagyarország Kiadó

Tőzsér Árpád: Erről az Euphorboszról beszélik (válogatott versek), Kalligram Kiadó, Pozsony

Vári Fábián László: Ereimen az idő (versek), Magyar Napló Kiadó

Nagy Zoltán Mihály: Fogott figurák (válogatott novellák), Magyar Napló Kiadó

Bartha Gusztáv: Világvég, Széphalom Kiadó

Füzesi Magda: Kapunyitogató, Gyermekversek /Mesepolc sorozat 6./ Kráter Kiadó

Vaszilij Bogdanov (Bogdán László): Az illuzionista és a szörnyeteg – versek, Mentor Kiadó, Marosvásárhely

Csík Mónika: Miféle zergetoll? (gyermekversek), zEtna Kiadó, Zenta

Sándor Zoltán: Térdről a világ (novelláskötet), zEtna Kiadó, Zenta

Lénárd Róbert: Skizopolisz (dráma), Forum Kiadó, Újvidék

Házigazda: Jankovics Marcell, az MMA alelnöke és Tamás Menyhért, az MMA elnökségi tagja.

Az írókkal beszélget: Banner Géza (MTVA). Muzsikál a Táltos együttes. (