2024. április 16., kedd

Imlek: A minőség miatt szünetel(t) a tej átvétele

Juhász Attila: Segíteni kell a termelőkön, hogy javíthassanak a tej minőségén

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei tegnap megbeszélésre hívatták Belgrádba az elégedetlenkedő tejtermelők képviselőit, történetesen a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének vezetőségét, néhány kistermelőt és nem utolsósorban a belgrádi Imlek tejgyár képviselőjét, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre. A megbeszélés kimeneteléről Juhász Attilát, a minisztérium államtitkárát kérdeztük.

– Felelősségteljes minisztériumként rögtön reagáltunk, hogy megoldást találjunk a kialakult problémára. A minisztériumnak egyébként is célja, hogy a párbeszédet fenntartva megadjuk a lehetőséget arra, hogy az Imlek mint felvásárló és a termelők képviselete asztalhoz ülhessen, és intézményes keretek között felvethetők legyenek a problémák, és hogy közösen megtaláljunk a megoldást – mondta Juhász Attila.

Az államtitkár elmondása szerint az Imlek tejgyár képviselője azzal érvelt, hogy a szóban forgó átvevőállomásokon nem volt kielégítő a tej minősége, ezért kényszerült ideiglenesen, 6-tól 15 napig terjedő időszakra szüneteltetni a tej átvételét. Mint mondták, nem minden egyes tejmintával vannak gondok, de a tejgyárnak nincs lehetősége a felvásárlóhelyeken minden tejből mintát venni, így az átvevőhelyi átlagot vizsgálja. Ily módon nem szűrhető ki, melyik gazda beszállított terméke nem felel meg a minőségi követelményeknek, és rontja le az egész mennyiség átlagát. Ennek a problémának a megoldására olyan kezdeményezés született, hogy a felvásárlóhelyeken a minisztérium beavatkozásával, a gazdaszervezetek és az Imlek szervezésében az akkreditált élelmiszerminőség-ellenőrző laboratóriumok a helyszínen minden egyes termelő által behozott tejet vizsgálatnak vetik alá, hogy kiszűrhető legyen a nem megfelelő minőségű. Ez nagy segítség lenne a termelőknek is, hogy a folyamatos minőségi ellenőrzésnek köszönhetően – ha szükség van rá – tudjanak javítani a tej minőségén, mert a jövőbeli piaci pozíciót csupán a megbízható minőség szavatolhatja nekik – monda az államtitkár.

A beszélgetés során bebizonyosodott, hogy a minisztrérium alapállása nem változott, továbbra is a hazai termelő megvédése az elsődleges cél – hangsúlyozza Juhász Attila. Hozátette, a tejgyár képviselői ígéretet tettek, hogy felvásárolnak minden liter tejet, amely megfelel az elvárásoknak.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az önkormányzatok és a gazdák azon gondolkodnak, hogy közös beruházással minilaboratóriumokat szereznek be a felvásárlóhelyekre.

– Mint ahogyan a tejgyár a harcol a piacon a vásárlókért, nekünk is segítenünk kell a termelőkön, hogy javíthassanak a tej minőségén, hogy biztosak legyenek, akad vevő a termékükre. A minilaboratóriumok segítségével napi szinten tudják majd ellenőrizni a minőséget, és nem fordulhat elő, hogy az átvevőállomáson rossz minőségű tej is bekerül a közösbe – mondja Juhász Attila.