2024. március 28., csütörtök

Csigatempóban

Ha annak idején hinni lehetett volna a köztársasági privatizációs ügynökség illetékeseinek, ma már ott tartanánk, hogy a magánosításra kijelölt több mint ötszáz vállalat közül csak néhány keresne gazdát. Az illetékesek ugyanis váltig hangoztatták, hogy az idei nyárig vevőt találnak mindegyik cégre.

Nem sokkal ezt követően – főleg a valóban hozzáértő szakemberek véleményének helyet adva – „megállapították”, hogy a kiárusítás mégsem lesz olyan gördülékeny, ahogyan azt elképzelték, hiszen a „menyasszonyok” egyharmada olyan állapotban van, hogy a kutyának sem kell. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy majdnem mindegyikük elmerült az állam, a beszállítók és a hitelezők iránti adósságában, értékesíthető vagyon pedig: „ništa”. Olyan eszement befektetőt pedig sem honi, sem külhoni földön nem találni, aki minden számítgatás nélkül is szemmel látható ráfizetésbe lenne hajlandó ölni a pénzét. Illetve ez alól csupán a pénzmosók kivételek.

Nos, a nyár a nyakunkon, de eddig csak egyetlen birtok talált új gazdára, az Aleksa Šantić gazdaság a maga 700 hektárnyi termőterületével. A Ferrero édességipari mamutcég ugyanis fantáziát lát a bácskai zsíros földön történő mogyorótermesztésben.

Az ügynökség, becsületére legyen mondva, igyekezett idejében meghirdetni a pályázatokat, de minden határidő lejárta után csak széttárhatta a karját: „Sajnos, vevőnek senki sem jelentkezett.” Éppen ennek kapcsán az ügynökség igazgatója kijelentette, hogy nem életszerű azt várni, hogy az idei esztendő végéig befejeződjön az erre kijelölt vállalatok privatizációja, a határidőt tehát mindenképpen ki kellene tolni.

Vele ellentétben a gazdasági miniszternek az a véleménye, hogy a folyamatot újévig igenis le lehet zárni.

A politikai háttérjátszmákban kevésbé járatosak számára a két ellentétes, de mérvadó megállapítás semmit sem vetít előre. Márpedig könnyen megeshet, hogy éppen e nézeteltérés következményeként az ügynökség igazgatója már a közeljövőben „más fontos beosztást” kap. Vagyis menesztik.

Igaz, ha a miniszter a mérvadó, akkor őrá kellene bízni a feladatot, s helyébe – valahonnan – (de honnan?) egy hozzáértő(bb) szakembert találni.

Hátha akkor a félezer vállalat eladásának az üteme lehagyná a csigatempót.