2024. április 20., szombat

Tiltakozásul ingyen osztották a tejet

A mezőgazdasági miniszter Belgrádba hívta a termelők képviselőit

Öt vajdasági településen tejosztással tiltakoztak az észak-bácskai tejfelvásárló állomások bezárása ellen a gazdák. Zentán a posta előtt gyülekeztek a tejtermelők, akik a szétosztásra szánt tej mellett egy bús tehenet is közszemlére tettek. Az összegyűlt gazdák és az őket támogató lakosok előtt Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke olvasta föl a termelők követeléseit, amelyben elsősorban annak a kivizsgálását kérik, hogy az Imlek Rt. tejfeldolgozó vállalat visszaélt-e monopolhelyzetével, s hogy tegyék nyilvánossá a kivizsgálás eredményeit. A követelések közt szerepel az is, hogy a termelőktől felvásárolt tej minimális árát a szerb kormány szabja meg, s hogy ez a garantált ár mindenki számára kötelező legyen, továbbá, hogy a behozatali tejre és tejtermékekre védővámot vagy behozatali illetéket vessenek ki.

A csütörtöki összejövetel csupán a kezdete tiltakozó megmozdulásuknak (Fotó: Gergely Árpád)

A csütörtöki összejövetel csupán a kezdete tiltakozó megmozdulásuknak (Fotó: Gergely Árpád)

– Követeljük, hogy rövid időn belül induljon meg a nemzeti laboratórium munkája az élelmiszerek minőségének ellenőrzésére, és addig is ismerjék el a független laboratóriumok eredményeit, ugyanakkor követeljük, hogy teremtsék meg a feltételeket a családi gazdaságok által termelt tej és tejtermékek értékesítésére a helyi piacokon. Definiálják a kis családi gazdaságok fogalmát, amelyeknek egyetlen bevételük a gazdálkodásból származik. Ezenkívül az unióban érvényes elveken alapuló mezőgazdasági szövetkezeti törvény és az osztrák mintára a szerbiai agrárkamara megalakítása is szerepel a követeléseik között.

Nagy Miklós lapunknak elmondta, hogy a csütörtöki összejövetel csupán a kezdete tiltakozó megmozdulásuknak, s ha szükségesnek mutatkozik, akkor egész Szerbia területén megindítják akcióikat, mert semmiképpen sem szabad hagyni, hogy a termelők tönkremenjenek, a tejágazat pedig csődbe jusson.

A tiltakozás végén érkezett a hír, miszerint a mezőgazdasági minisztérium délután egy órakor hajlandó fogadni az észak-bácskai tejtermelőket. A minisztériumi megbeszélésről, valamint a magyarkanizsai, topolyai és szabadkai tiltakozásról pénteki lapszámunkban olvashatnak.