2024. április 25., csütörtök

Cseh pénzügyminiszter: az euró bevezetése nem időszerű

Az euró bevezetése nem időszerű Csehországban - jelentette ki Andrej Babis cseh pénzügyminiszter csütörtökön Prágában a gazdasági kamara tanácskozásán.

A miniszter szerint nemcsak azért nem, mert az euró bevezetése után Csehországnak több milliárdot kellene befizetnie a válságalapokba, hanem főleg azért, mert az euróövezet jelenleg nem képes megbirkózni Görögország problémájával.

Az euró csehországi bevezetésének felgyorsítása érdekében Milos Zeman államfő, aki régóta támogatja a közös pénzt, vasárnapra tanácskozást hívott össze a Hradzsinba. A pénzügyminiszter mellett Bohuslav Sobotka miniszterelnök és Miroslav Singer, a cseh jegybank kormányzója kapott Zemantól meghívót a találkozóra.

- Az euróövezetbe való belépésünk utáni első négy évben 51 milliárd koronának megfelelő összeget kellene befizetnünk az alapokba és további 400 milliárd befizetését garantálni. Ebben az időszakban, amikor az euróövezet nem képes megoldani Görögországot, számunkra ez nem időszerű kérdés - fogalmazott Babis a gazdasági kamara ülésén.

A jelenlegi hárompárti kormány programjában az euró bevezetése nem szerepel. Az euró gyors bevezetését a jegybank sem támogatja.

Szakértők szerint Csehország legkorábban 2020-ban vezetheti be az európai közös pénzt. Az esetleges csatlakozás dátumáról a 2017-es parlamenti választások után felálló kormánynak kellene döntést hoznia.

A cseh társadalom euró-ügyben megosztott. A legutóbbi felmérések szerint a megkérdezettek 69 százaléka ellenzi az euró bevezetését, míg 24 százalék támogatja.