2024. március 28., csütörtök

Vučić pénzt követel az EU-tól

A régió miniszterelnökei egyetértenek, hogy az együttműködés útjára kell lépniük

A Tiranában megtartott, Vienna Economic Forum–Tirana Talks 2015 elnevezésű üzleti fórumon Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Szerbia, Macedónia és Montenegró miniszterelnökei az együttműködést jelölték meg országaik fejlődésének és európai integrációjának alapjaként.

A Nyugat-Balkán számára új időszak vette kezdetét, amely megköveteli, hogy a régió országai közösen próbálják leküzdeni a nehézségeket, hangsúlyozta köszöntőjében a házigazda, Edi Rama albán kormányfő. A gazdasági válság időszakában bizonyítást nyert, hogy még a legerősebb gazdasággal rendelkező országok mindennapjai is nehezebbé váltak, hangsúlyozta Rama, mondván: az egység és az együttműködés szelleme erősödött ebben az időszakban.

– Nem járhatunk egyedül az úton. Egyébként is mindannyiunknak ugyanaz a célja: az európai uniós tagság. Mindannyian tudjuk, hogy nehéz feladatok előtt állunk és ezekkel csakis együtt tudunk megbirkózni. A tavaly Berlinben megtartott üzleti fórumon elindított folyamatnak már most konkrét eredményei vannak. A reformok végrehajtásának, valamint a közös infrastrukturális projektumok megvalósításának a tekintetében számítunk az Európai Unió támogatására – fogalmazott Rama.

Hasonló az álláspontja Aleksandar Vučić szerb miniszterelnöknek is. A Nyugat-Balkán országai az eddigiekhez képest jobb és nagyobb támogatásra számítanak az EU-tól, hangsúlyozta Vučić, mondván: ha ez nem lehetséges, akkor az EU illetékeseinek ezt közölniük kell, hogy a régió országai maguk kezdjék el megoldani a problémáikat.

A Nyugat-Balkán országainak pénzre van szükségük az előcsatlakozási alapokból, nyomatékosította Aleksandar Vučić szerb kormányfő felszólalásában a Tiranában megtartott regionális üzleti fórumon.

– Elég konferencián és szemináriumon vettünk részt, most már pénzre van szükségünk, hogy utakat és vasúthálózatokat építhessünk. Ha az EU nem kíván erre pénzt fordítani, akkor közöljék velünk, hogy mi magunk oldjuk meg a dolgokat. Nemzeteinket nem szabad lebecsülni. Nemzeteink konkrét eredményekre számítanak. Két hónap múlva részt veszünk a Bécsben megtartandó konferencián. Remélem, hogy addig már lesz mit felmutatnunk és felajánlanunk, úgy polgárainknak, mint Angela Merkel német kancellárnak. Remélem, hogy akkor már bemutathatjuk a közös projektumok konkrét terveit – taglalta Vučić.

A szerb kormányfő arról is beszélt, hogy Edi Rama albán és Milo Đukanović montenegrói kormányfőkkel sokat beszélgettek a lehetséges közös projektumokról. Az a tervük, hogy Brüsszelben próbálnak pénzt szerezni ezekre a projektumokra.

A Tiranában megtartott konferencia előző köreit tavaly Berlinben, idén pedig Pristinában és Brüsszelben tartották meg. A pristinai konferencián az EU képviselői megerősítették, hogy a Nyugat-Balkán regionális infrastrukturális projektumainak megvalósítására az EU több mint egymilliárd eurót kíván fordítani. A régió országai közötti projektumokat a tervek szerint az augusztus 27-én Bécsben megtartandó konferencián véglegesítenék a felek.

A korábbi elmondások szerint a Szerbia és Albánia közötti infrastrukturális projektumok különösen fontos elemét képezik a régió fejlesztési tervének. Szerbia és Albánia számára a Belgrád–Bar vasútvonal felújítása, illetve annak összekötése a Skadari-tóval és az albániai tengeri kikötőkkel, valamint a Niš–Pristina–Drač autópálya kiépítése élvez prioritást. Arról is szó volt korábban, hogy Szerbia számára fontos lehet még az országot Montenegróval összekötő 11-es közlekedési folyosó kiépítése, illetve annak összekötése az Adriai–Jón-tenger-autópályával, az úgynevezett kék közlekedési folyosóval.