2024. április 25., csütörtök

Június elején felvételi vizsga a tehetséggondozó középiskolákban

A tehetséggondozó középiskolákba bekerülni szándékozó nyolcadikosoknak felvételi vizsgát kell tenniük. Több intézményben felvételi előkészítőket is tartottak az érdeklődő tanulók részére. A bejelentkezés a napokban megtörtént, június folyamán pedig sor kerül a felvételi vizsgákra is.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban június 6-án, 12 és 14 óra között lesz a felvételi vizsga a magyar nyelv és irodalom szak iránt érdeklődők számára, másnap, 7-én, szintén 12 és 14 óra között pedig idegen nyelvből, azaz angolból és németből. A felvételi vizsgára 52-en jelentkeztek be.

A szabadkai Zeneiskolában június 4-én, 5-én és 6-án zajlanak a felvételi vizsgák. Ami a magyar osztályokat illeti, a klasszikus ének és hangszer szakra 10-en, elméleti szakra 7-en, etnomuzikológiai szakra 2-en, dzsessz szakra 7-en, zenei produkció és hangrögzítő szakra 2-en, egyházzenei szakra 3-an jelentkeztek. Az említett szakok iránt érdeklődők a választott szakra vonatkozó tantárgyakból tesznek vizsgákat az említett napokon.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika szakára beiratkozni szándékozó tanulók június 6-án tesznek felvételi vizsgát az intézményben. A képzőművészeti szak iránt érdeklődők pedig június 5-én, 6-án és 7-én. A matematika szakra 30-an, a képzőművészeti szakra pedig 24-en szeretnének bejutni.

Az újvidéki Bogdan Šuput Formatervező Iskolában 5-én, 6-án és 7-én 9 és 12 óra között zajlik a felvételizés, 5-én rajzból, 6-án festészetből, 7-én szobrászatból. A magyar osztályba legalább 5 jelentkezőt várnak, itt viszont meghosszabbították a bejelentkezési határidőt.

Az oktatási minisztérium immár a tehetséggondozókat is a központi oktatási rendszerhez csatolta, így a felvételi eredményei is a kisérettségi után lesznek hivatalosak. Az iskolákban június 10-én lehet értesülni az előzetes felvételi eredményekről, a végleges eredményhirdetés június 12-én lesz.