2024. április 18., csütörtök

Pünkösdi apróságok a rózsák húsvétján

Alkalmi rendezvény zajlott a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény szervezésében

A tavaszi időszak végét, a nyár beköszöntét is jelzi a keresztény egyház egyik legbecsesebb ünnepe, a pünkösd eljövetele. Virággal köszöntik és „rózsák húsvétjának” is titulálják. Az egyházi év egyik fő ünnepéhez kötődő keresztény elemek mellett számos népszokás is elevenen élt a múltban pünkösd kapcsán. Ezen szokások közül, népi gyermekjátékok közreadása során, többeket felidéztek a pünkösdhétfőn szervezett rendezvényük alkalmával a topolyai Bambi óvodapedagógusai és növendékeik.

Ki lesz a pünkösdi király? (Fotó: Szabó Anikó)

Ki lesz a pünkösdi király? (Fotó: Szabó Anikó)

A topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben 2013 januárjában alakult, jelenleg 22 főt számlál a Fekete Edit óvónő irányította Tündérrózsa hagyományőrző csoport. A formáció 2015 pünkösdjén immár harmadízben szervezett Pünkösdi apróságok elnevezéssel hagyományápoló rendezvényt. Ezúttal körülbelül száz, Topolyáról, Pacsérról, Gunarasról és Zentagunarasról érkezett kisgyermek képezte azt a célközösséget, amely csoportos népi gyermekjátékokon, ügyességi játékokon, kreatív műhelymunkákon, népzenei- és néptánchagyományunk idézésén keresztül szerzett ismeretet pünkösdi népszokásainkról. Csakúgy, mint a múltban, ezúttal is legfiatalabb generáció képviselőinek jutott a legmeghatározóbb szerep az ünnep előtt tisztelegve. Ezúttal a kedvezőtlen, esős időjárás okán nem a topolyai tájház, hanem a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnoka szolgált a rendezvény helyszínéül. A hagyományápolást szívügyüknek tekintő óvodapedagógusok elsődleges céljukat, hogy megőrizzék és továbbadják a gyermekek számára azokat az értékeket, amelyek a jelen világunkat is harmonikusabbá tehetik, most is sikerült elérniük. Egy történésekben gazdag, színes délutánt varázsoltak a pünkösdi ünnep népszokásainak felelevenítésével, gyakorlásával. Fekete Edit köszöntőjében, majd lapunknak nyilatkozva azt is kiemelte: a húsvét és pünkösd közé eső vasárnapok a lányok, legények kedves napjai voltak egykoron. Azok csoportosan, énekszó mellett vonultak ki a faluból a gyepre, vagy egy nagyobb udvarra, ahol aztán különböző ügyességi játékokat játszottak. Régóta ismert a pünkösdi király- és királyné-választás szokása, a komatál küldése, a májusfa kitáncolása, stb. Kifejtette, hogy többek között ezeket az elemeket is beleszőtték a maguk sajátos módján az ünnepi programsorukba.

A Bambi igazgatósága, a Csalóka zenekar, a topolyai Művelődési Ház, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Csáki Lajos Általános Iskola támogatta tartalmas, oktató és szórakoztató jellegű rendezvény programpontjai között voltak a fiúk számára szervezett versenyjellegű ügyességi játékok, a lányok számára szerkesztett körjátékok, karikázók. A lépegető, falovacskázás, célba dobás és lengőteke elnevezésű többfordulós versenyszámokban történő megmérettetést követően Apró Marcellt választották meg pünkösdi királynak. Mellé a trónra Nyúl Johanna került, mint pünkösdi királyné. Mindketten pacséri óvodások, Nagy Mogus Deabóra tanítványai. Első közös táncuk nyitotta meg az ovisoknak szervezett táncházas mulatságot, amely során sárközi táncokkal ismerkedhettek meg a gunarasi Hófehérke csoport, a topolyai Goricai épületből érkező Alma és Gomba csoport óvodásai, a Kolibri óvodai egység Katicabogár csoportjának kicsinyei, a központi óvodai létesítmény Nyuszi, Micimackó, Gomba és Mackó csoportjának ovisai, a pacséri Kolibri, valamint a zentagunarasi létesítmény Bogyó és Babóca csoportjának tagjai. A folytatásban a kézművességnek és a hagyományos sütemények kóstolgatásának jutott a főszerep. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke.