2024. április 23., kedd

Kényszerszünet előtt az óbecsei népkonyha

Az önkormányzat a korábbi évekhez képest az idén a felére csökkentette a rászorulók ingyenes ebédjének a finanszírozását

2009-ben napi 180 adag étel készítésével kezdte meg működését az óbecsei népkonyha, de pár hónap múlva már 450 adagra emelkedett ez a szám – azóta minden évben ennyi személy jutott az önkormányzat jóvoltából heti öt napon át meleg ebédhez. Mivel az idei költségvetésbe a korábbi 4,8 millió dináros összegnek csupán a felét tervezték be erre a célra, a Gerontológiai Központ, amely az önkormányzat megbízásából főzi és szállítja az ételt, nem tudja a korábbi évekhez hasonló szinten biztosítani ezt a rászorulóknak járó szolgáltatást. Dr. Ricz György igazgató elmondása szerint a megcsappant önkormányzati támogatás miatt az intézmény nem az igénybe vevők számán farag, hanem inkább a nyári hónapokban szünetelteti majd a népkonyha működését.

A Gerontológiai Központ az önkormányzat megbízásából főzi és szállítja az ételt (Fotó: Fehér Rózsa)

A Gerontológiai Központ az önkormányzat megbízásából főzi és szállítja az ételt (Fotó: Fehér Rózsa)

– 2009 óta megszakítás nélkül tudtunk heti öt alkalommal 450 főre főzni, miközben más községekben ez rendre gondot jelentett, és nem tudták biztosítani a szolgáltatás folyamatosságát. Az önkormányzat bennünket bízott meg ezzel a szolgáltatással, és ők finanszírozták ezt a tevékenységet. A Vöröskereszttől kapjuk a tartós élelmiszereket és a konzerveket. A kenyeret a pékség süti, a Vöröskereszttől kapott lisztünket ők dolgozzák fel. Két évvel ezelőttig a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombináttól kaptuk a húst, a szójagyártól pedig a szójakészítményeket, de már rájuk sem számíthatunk – tudtuk meg az igazgatótól.

A népkonyha az ételeket a bácsföldvári, a péterrévei, a radičevići és a dreai helyi közösségekbe szállítja, a Szociális Központ által kijelölt rászorulók itt jutnak hozzá az ebédhez. Az étel kihordása során naponta megközelítőleg 250 km-t tesznek meg az intézet járművei. Dr. Ricz György azt is elmondta: az intézmény negyven fekvőbeteg házi ápolását is végzi, az önkormányzat ennek a szolgáltatásnak a támogatását is megfelezte.

A felére csökkentett finanszírozás miatt június elsejétől legkésőbb október elsejéig nem fog működni a népkonyha, de amennyiben akár költségvetési forrásból, akár minisztériumi támogatással sikerül pénzt szerezni erre a célra, a népkonyha előbb is megkezdheti az ideiglenesen szüneteltetett szolgáltatást. Vuk Radojević polgármester azt ígérte az igazgatónak, hogy a költségvetés módosításakor a népkonyhára szánt összeget megemelik, de a büdzsé májusi első korrigálása alkalmával erre nem került sor. Csikós László, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára múlt heti péterrévei látogatása alkalmával azt javasolta az önkormányzat vezetőinek, hogy egy átmeneti megoldás pénzügyi támogatása érdekében forduljanak a minisztériumhoz. Szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat ez ügyben tett-e lépéseket, de ott – „a folyamat