2024. március 29., péntek

Sok halott az arab koalíciós légicsapásokban

Sokan meghaltak szerdán Jemenben a húszi lázadók állásai ellen fokozott intenzitással végrehajtott, Szaúd-Arábia vezette arab koalíciós légitámadások során.

Az arab katonai szövetség bombázásai súlyos veszteségeket okoztak a fővárosban, Szanaában és környékén, valamint a szaúdi-jemeni határvidéken és a nyugat-jemeni Hodaida kikötővárosban. 

A jemeni állami hírügynökség közlése szerint Szanaában legalább negyvenen vesztették életüket és százan megsebesültek. Az áldozatok között sok a civil. A Rijád vezette szövetség harci repülőgépei a fővárosban egy katonai támaszpontot és egy fegyverraktárt bombáztak. A szemtanúk elmondása szerint vastag, fekete füst szállt fel a támaszpontot ért támadás helyszínéről, a környékbeli épületek is súlyosan megrongálódtak. 

A koalíciós harci repülőgépek és hadihajók a nap folyamán a nyugat-jemeni Hodaida haditengerészeti kikötője ellen is végrehajtottak támadásokat, jelentős károkat okozva a létesítményben, valamint két jemeni hadihajóban - közölte egy helyi tisztségviselő.

Legalább harminc, többségében civil áldozatot követeltek a légicsapások Jemen szaúdi határvidékén - közölték helyiek. A megtámadott térségben szárazföldi harcok is folynak a húszi felkelőkhöz hű jemeni törzsek és a szaúdi kormányerők között. Egy helyi lakos telefonon elmondta, hogy a húszi fegyveresek ebből a térségből indítottak támadást a szaúdiak határ menti állásai ellen, a harci repülők válaszcsapása viszont nem a fegyvereseket, hanem a helyi lakosságot érte.

Jemenben az év eleje óta harcolnak a síita húszi lázadók és szövetségeseik, az Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű fegyveresek az időközben Szaúd-Arábiába menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Rijád március 26-án nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet kezdett, amelyet egy ötnapos humanitárius tűzszünet után a héten újraindított.