2024. március 29., péntek

A szíriai kurd erők visszafoglaltak egy várost és több keresztény falut

A szíriai kurd erők az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légi támogatásával visszafoglaltak az Iszlám Államtól (IÁ) egy várost az ország északkeleti részén, és elűzték a dzsihadista fegyvereseket tizennégy, asszíriai keresztények lakta faluból - közölte szerdán a szíriai háború eseményeit figyelemmel kísérő civil szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az OSDH szerint az al-Haszaka tartományban lévő Mabruka visszaszerzése megnyitja az utat a kurd erők számára az IÁ fellegvárának számító Rakka tartomány visszafoglalásához. A háború előtt Mabrukában ötvenezer ember élt.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű szervezet igazgatója hírt adott arról is, hogy a kurd harcosok a tíz napja tartó offenzívájuk eredményeképpen, a hét elején 14, asszíriai keresztények lakta faluból söpörték ki a dzsihadistákat, akik február óta ellenőrzésük alatt tartották ezeket a településeket. A dzsihadisták február 23-án indítottak támadást az al-Haszaka tartományban lévő 35 asszíriai falu ellen, és 14-et közülük ellenőrzésük alá vontak. Több mint ötezer ember menekült el a térségből, az IÁ jelenleg is mintegy 210 asszíriai keresztényt tart fogva.

Az asszíriai a világ egyik legrégebbi keresztény felekezete, amely Szíriában 30 ezer hívőt számlál.
A kurd milíciák a Washington vezette koalíció légi támogatásával az utóbbi időben folyamatos sikereket könyveltek el a dzsihadisták elleni harcban az ország északkeleti részén, ami azért is fontos, mert a térség az IÁ által ellenőrzött iraki területekkel határos. 

Az OSDH szerint a kurdok ebben a hónapban mintegy négyezer négyzetkilométeres területet vontak ellenőrzésük alá. Míg az Iszlám Állam területeket veszített Szíria északkeleti részén, újabb támadást indított az ország középső részén, nagy területeket foglalt el a szíriai kormányerőktől, és a múlt héten ellenőrzése alá vonta Tadmur (ókori nevén Palmüra) városát is.