2024. április 26., péntek

A férfiaknak is lehet mellrákjuk

A megelőzést népszerűsítő akciót tartottak Zomborban
Az akciónak még az idő is kedvezett (Fotó: Fekete J. József)

Az akciónak még az idő is kedvezett (Fotó: Fekete J. József)

Az emlőrák korai felfedezése érdekében tartott szabadtéri rendezvényt az elmúlt hétvégén a Rákellenes Egyesület, amely során lila pólóba öltözött önkéntesek, a helyi gimnázium és a zeneiskola önkéntesei ismeretterjesztő nyomtatványokat osztogattak a járókelőknek. Az egyesületnek a város főutcáján fölállított standján egy női torzót ábrázoló szemléltető babán a közkórház onkológiai osztályának nővérei az emlő önvizsgálatának helyes módját mutatták be.

Ezen a standon hallottuk például, hogy a mellrák férfiaknál is jelentkezhet, de az összes hasonló megbetegedésnek mindössze egy százalékát teszik ki az ilyen esetek.

A rendezvény keretében a Dr. Đorđe Lazić egészségházban előadást tartottak a nők ultrahangos mellvizsgálatairól, amit a Prevenciós Központban végeznek. Az akció során adományokat is gyűjtöttek a Zdravka Központ javára, amely a rákbetegek és családtagjaik közösségi helye, ahol műhelymunkákban, képzéseken vehetnek részt, s nem utolsósorban a gyógyulást követő terápiaként alkotómunkával is foglalkoznak.