2024. április 20., szombat

Kilencvenéves a zombori közkórház

A Dr. Radivoj Simonović nevét viselő zombori közkórház fennállásának 90. évfordulójára emlékeztek hétfőn a Népszínházban. A rendezvényt megjelenésével mások mellett megtisztelte prof. dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár, illetve Aleksandar Karađorđević trónörökös, mindketten szóltak az ünneplő közönséghez. Az ünnepség keretében három rövidfilmet vetítettek a kórház történetéről, illetve dokumentumanyaggal méltatták az intézmény szerepét Nyugat-Bácska egészségügyi ellátásában.

A közkórház legújabb épülete, a sebészeti részleg (Fotó: Fekete J. József)

A közkórház legújabb épülete, a sebészeti részleg (Fotó: Fekete J. József)

A városban 1880-ban kezdett működni az első kórház a mai Apatini úton. Az első világháborút követően igény mutatkozott egy nagyobb befogadóképességű egészségügyi intézmény létesítésére, amire 1923-ban adódott alkalom. Közadakozásból emelték, a Bajai úton fekvő telket Szemző István földbirtokos adományozta a nemes célra. Tekintettel, hogy az adományokat voltaképpen Sándor király menyegzőjére gyűjtötték, és a királyi pár az összeget a népegészségügy javára utalta vissza a városnak, az 1925. május 24-én átadott közkórház I. Sándor jugoszláv király és neje, Mária, román királyi hercegnő nevét viselte.

Az ünnepségen Milan Grba kórházigazgató az elmúlt évtizedek hagyatékának kötelező erejéről beszélt, arról, hogy a kórház fejlesztésének vízióját miként lehet megvalósítani. Aleksandar Karađorđević örömét fejezte ki, hogy a felmenői humanitárius tevékenységét maga és a neje, Katarina hercegnő alapítványa is folytathatja Szerbiában, így Zomborban is, ahová gyakorta ellátogatnak és adományokat tesznek a közegészségügy javára.

Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár kiemelte, hogy a zombori kórház jelentősebb szerepet tölt be a másodlagos egészségügyi ellátás feladatkörénél, ezt felismerve a titkárság az elmúlt hét év alatt 300 millió dinárnál többet ruházott be a létesítménybe, aminek szemmel látható eredménye további támogatásra buzdítja a tartományi kormányt és a titkárságot a zombori közkórház fejlesztésében.