2024. április 25., csütörtök

Kevés a fiatal amatőr filmes

Hétvégén megtartották a negyedik topolyai amatőrfilm-fesztivált – Kevés, de kiváló pályaművek érkeztek be

Negyedik alkalommal került megrendezésre Topolyán, az Egri József néhai dokumentumfilmes nevével fémjelzett ifjúsági amatőrfilm-fesztivál. Az idei rendezvényre sajnos mindössze hét alkotás érkezett be. A zsűri elnöke, Milorad Putnik is elsősorban azt nehezményezte, hogy kevés fiatal küldte el rövidfilmjét az idei rendezvényre, pedig – mint mondta –, a beküldött anyagok nagyon aktuálisak, érdekesek és ötletesek. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben több fiatal kap kedvet a fesztiválon való részvételre.

A fesztivál közönsége (Fotó: Kiss Zoltán)

A fesztivál közönsége (Fotó: Kiss Zoltán)

A topolyai közönség érdeklődéssel nézte végig a beérkezett versenyfilmeket a hétvégi bemutatón a múzeum nagytermében. Ezt követően Egri Józsefre emlékeztek, a valamikori Zobnaticai Lovasjátékokon készült filmjének vetítésével, annak apropóján, hogy éppen ezen a hétvégén tartották meg a Topolya melletti lóversenypályán a Nemzeti Vágta vajdasági döntőjét, a Vajdasági Vágtát.

A bemutatót követően sor került az eredményhirdetésre is, a 15 ezer dinárral járó első díjat Gyarmat Angéla érdemelte ki a Gunaras környéki vidék elnéptelenedéséről szóló filmjéért, amely a mára egyre időszerűbbé váló témát – az elvándorlás kérdését boncolgatja. Címe: Az utolsó kapcsolja le a villanyt!

A második díjas film rendezője Kiss Gergely. Témája az egyházaskéri tájház bemutatása, míg a harmadik helyezett Berec Judit a tánc világát érintette Álmodd le a csillagokat című rövidfilmjében.