2024. április 20., szombat

Tolerancia Kupa 2015

A labdarúgás az, ami összehoz, de a főszerep a barátkozásé – Kishegyesen hagyományos, nemzetközi labdarúgótornát tartottak

Míg szombaton Zobnaticán a lovassport több ezer szerelmese találkozott a III. Vajdasági Vágtán, addig a kishegyesi labdarúgópályán sokkal szerényebb keretek között, de nem kevesebb lelkesedéssel zajlott a XIII. Tolerancia Kupa. Az esemény szervezője ezúttal a Kishegyesi Hagyományőrző Egyesület volt a kishegyesi helyi közösséggel karöltve.

Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a kupára Kishegyes testvértelepüléseit, valamint községbeli csapatokat hívtak meg. Végül hat résztvevő csapat jött össze, a hazaiak mellett érkeztek a magyarországi Isaszegről, Örkényről és Békésszentandrásról, a szlovákiai Udvardról, valamint egy csapat összeállt szeghegyi és bácsfeketehegyi játékosokból is. A titkár elmondta, hogy a torna lényege azt volt, hogy minél több nemzet vegyen rajta részt, s ezt a célt sikerült megvalósítani. A játékosok között voltak szlovákok, szerbek, montenegróiak, romák, magyarországi és vajdasági magyarok, valamint egy makedón is.

A torna vendégei szombaton délelőtt érkeztek, majd egy közös ebédet követőn kezdődtek a mérkőzések. A kishegyesi labdarúgópályán két kis pályát alakítottak ki, s ezen küzdöttek meg az 5 plusz egy felállású csapatok. Az izgalmas, de roppant barátságos mérkőzéseket követően Udvard csapata nyerte meg tornát. Azonban a Tolerancia Kupán a tolerancián volt a hangsúly, ezért az összes csapat egyforma serleget és diplomát kapott, árulta el Sipos. További díjak is kiosztásra kerültek: a Tolerancia Kupa legjobb játékosa Kovács Gyula lett Udvardról, a legjobb kapusa Hatvani Miklós Isaszegről, a legjobb góllövő pedig Lakatos János Örkényből.

A mérkőzéseket követően a résztvevők barátkoztak, ismerkedtek egymással. A titkár arról is beszámolt, hogy ennek során a különböző települések vállalkozói olyan témákról is beszélgettek, ami jövőbeli gazdasági együttműködések alapját képezheti.

A XIII. Tolerancia Kupát a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta pályázati úton, valamint az esemény létrejöttéhez segítséget nyújtott a kishegyesi helyi közösség és helyi magánvállalkozók is. A Tolerancia Kupa folytatására júliusban fog sor kerülni Örkényben, majd újabb kupa követi augusztus elején Békésszentandráson, végül pedig ez zárótalálkozó Udvardon, szeptember elején.