2024. április 25., csütörtök

Százötven Danilo Kiš-portré

Hétfőn este a szabadkai Raktár ifjúsági klubban, a Danilo Kiš Alapítvány fennállásának 10. jubileumát ünnepelte és megemlékezett névadója, a szabadkai születésű Danilo Kiš születésének 80. évfordulójáról is. Ez alkalomból az alapítvány egy képzőművészeti pályázatot hirdetett meg, Danilo Kiš portréja címmel, amelyre 112 alkotó jelentkezett, több mint 150 alkotással. A kiállításmegnyitó folyamán Milanka Kostić, a Danilo Kiš Alapítvány vezetője és Ana Patarčić kultúrmenedzser bemutatták az alapítvány működését és legfőbb projektjeit, Nela Tonković művészettörténész a pályázatra beérkezett munkákat elbíráló szakmai zsűri tagjaként pedig az alkotásokat méltatta. A kiállítást Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének művelődési tanácsadója nyitotta meg:

A pályázatra 112 alkotó jelentkezett, több mint 150 alkotással (Fotó: Molnár Edvárd)

A pályázatra 112 alkotó jelentkezett, több mint 150 alkotással (Fotó: Molnár Edvárd)

– A pályázatra beérkezett alkotások újfent igazolják, hogy a nagy írók művei örök inspirációs forrás. Felfedezésre, újraolvasásra, újra értelmezésre invitálnak, hogy az író személyisége és művei közvetítette energiák révén egyfajta intellektuális iránytűként létezzenek bennünk. Olvasva, hallgatva, értelmezve, továbbgondolva, olyan értékeket közvetítsenek, amelyekre nagy szükség van a mai világban. A pályázatra jelentkezett nagyszámú résztvevő azt bizonyítja, hogy Danilo Kiš személyisége és életműve iránti érdeklődés kiapadhatatlan és tartós – mondta egyebek között Ágoston Pribilla Valéria.

A megnyitó folyamán díjkiosztóra is sor került. A munkákat Nela Tonković mellett Emil Kadirić festőművész és Sirbik Attila író, a Symposion irodalmi és képzőművészeti folyóirat szerkesztője bírálta el. A díjazottak: Mila Grubišić (Szabadka) Iris Kristovac (Szabadka), Jovan Markov (Belgrád), Milan Glozić (Kučevo), valamint Pavle és Nikola Gavrilović (Obrenovac). Elismerésben részesült: Aleksandar V. Branković (Belgrád), Jana és Đorđe Petrović (Niš), Borát Kinga (Zenta), Kristina Radojčin (Szabadka) és Vladimir Milojković (Szabadka). A kiállításmegnyitón fellépett Milena Radović, az Electe Egyesület tagja.