2024. április 25., csütörtök

Rendőrökkel végeztek Kenyában az al-Shabaab harcosai

Legalább húsz rendőrt öltek meg Kenya keleti részén az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport harcosai - közölte kedden a kenyai rendőrség.

A támadás hétfő éjjel a szomáliai határvidéken található, Yumbis nevű faluban történt, nem messze Garissa városától, ahol a múlt hónapban közel másfélszáz diákkal végzett az al-Shabaab.

A rendőrök konvojban haladó négy gépkocsiját a támadás után felgyújtották az iszlám milicisták.

A rendfenntartók azért voltak úton, hogy segítséget nyújtsanak kollégáiknak, akik ugyancsak hétfőn autójukkal az al-Shabaab harcosai által telepített aknára futottak. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy ebben az előbbi támadásban is legalább három rendőr életét vesztette.

- Harcosaink sikeres műveletet hajtottak végre, és több mint húsz kenyai rendőrt megöltek - nyilatkozta kedden az Andalus rádióadónak Abdiasis Abu Mus'ab sejk, a szomáliai milícia szóvivője.

A szélsőséges csoport tagjai múlt héten be akartak hatolni Yumbisba, de a kenyai biztonsági erőknek sikerült megakadályozni őket ebben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab rendszeresen követ el támadásokat a szomszédos Kenyában, és ezzel azt próbálja elérni, hogy a kelet-afrikai ország vonja ki katonáit Szomáliából, akik ott a mogadishui kormányt támogató Afrikai Unió (AU) kötelékében szolgálnak.

Az április eleji garissai támadás mellett a szomáliai milícia 2013-ban megtámadott egy nairobi bevásárlóközpontot is, ahol 67 emberrel végzett. Az ismétlődő erőszakcselekmények miatt a Kenya számára létfontosságú turizmus szinte teljesen összeomlott.