2024. április 23., kedd

Nincs elég rakétakilövő

A tartományi válságstáb szerint biztosítani kell a mezőgazdasági területeket jégkárok ellen

A tartományi válságstáb arra szólítja fel az önkormányzatokat, hogy a mezőgazdaságban lehetséges jégkár elkerülése érdekében kössék meg a szükséges szerződéseket.

Küszöbén vagyunk a jégesős időszaknak (Fotó: Molnár Edvárd)

Küszöbén vagyunk a jégesős időszaknak (Fotó: Molnár Edvárd)

A tartományi válságstáb hétfői ülésén a mezőgazdaságban lehetséges jégárok kapcsán ülésezett. Miroslav Vasin, a válságstáb parancsnoka szerint a jégvédelmi rakétákkal való felszereltség kielégítő, hiszen több mint 1900 rakéta áll a rendelkezésre a tartomány jégvédelmi állomásain. Az önkormányzatok által elkülönített pénzből további 280 jégvédelmi rakéta beszerzését tervezik.

A legutóbbi adatok szerint a 431 jégvédelmi állomás közül 305 működik. A többi állomás többségében azért nem működik, mert a rakétakilövők nem írták alá a szerződést a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel. Ezért a tartományi válságstáb arra kéri az önkormányzatokat, hogy a törvényes előírásokkal összhangban minél hamarabb hárítsák el a felmerült gondokat. Az ülés során külön felhívták a figyelmet azokra az önkormányzatokra, ahol a mezőőrök végzik a rakétakilövők szerepét. A legnagyobb gonddal, ami a rakétakilövők foglalkoztatását illeti, Pancsova és Versec önkormányzata küszködik.

Ezért a tartományi válságstáb kérelemmel fordult az illetékesekhez, hogy írják alá a szükséges szerződést a rakétakilövőkkel, hogy jégeső esetén minimálisra csökkentsék az esetleges károkat. A mezőgazdasági termelőket pedig arra kérik, hogy ültetvényeiket és gyümölcsöseiket biztosítsák jégkárok ellen, hogy ez által megvédhessék a befektetett munkájukat.

A tartományi válságstáb foglalkozott az Exit Fesztivál higiéniai-járványügyi védelem témájával is. Mivel egy rendkívül tömeges rendezvényről van szó, megállapították, hogy szükség van a Vajdasági Közegészségügyi Intézettel és a belügyi szervekkel való együttműködésre, akik rendszeres jelentést adnak majd le a tartományi válságstábnak – áll a tartományi kormány sajtótitkárságának közleményében.