2024. április 19., péntek

Szerbiában nem csökkent a fizetés

A kormányfő szerint már ez év végén növekedhetnek a nyugdíjak

Szerbiában a bér- és nyugdíjcsökkentés után sem lett kisebb az átlagfizetés, ez pedig azt jelenti, hogy nem ennek az országnak a bérei a legalacsonyabbak a régióban – nyilatkozta Aleksandar Vučić kormányfő, a Harmadik kor 55+ elnevezésű kiállítás tegnapi megnyitóján.

A miniszterelnök szerint ezek az eredmények annak köszönhetőek, hogy a magánszektorban megemelték a munkadíjat, vagy pedig nagyobb kereseteket jelentettek be.

A rendezvényen Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy a szóban forgó béreket és nyugdíjakat még a jelenlegi kormány mandátumának lejárta előtt megemelik, sőt az utóbbival kapcsolatosan kijelentette: már ez év végéig növekedni fognak.

Ezen a ponton köszönte meg a kormányfő a nyugdíjasoknak a türelmet és a támogatást.

– Egy igazán népszerűtlen lépést tettünk meg a nyugdíjak csökkentésével, az érintettek azonban mögénk álltak az ország pénzügyi viszonyainak javítása érdekében. Célunk az, hogy legalább a töredékét megvalósítsuk annak, amit önök hoztak létre fiatal korukban – szólt a nyugdíjasokhoz Vučić.

A kormányfő emellett hangot adott elégedetlenségének is. Véleménye szerint Szerbia túlságosan kevés pénzt fektet fejlesztési projektumokba, az államnak pedig sajnos nincs elég pénze e lépések teljes támogatására.

– Az állam dolga jelen pillanatban az, hogy ösztönözze a befektetőket, valamint az, hogy a jogi keretekkel a lehető legjobb üzleti és munkavállalási lehetőségeket szavatolja. Amint az országra nehezedő pénzügyi nyomás enyhül, a kormány csökkenteni fogja az adókat és más, az állam iránti fiskális kötelezettségeket – ecsetelte a terveket a kormányfő.