2024. április 19., péntek

Leleplezték II. János Pál szobrát

Virágfesztivál és szoboravató volt Tóthfaluban

Az égiek is kedveztek a Tóthfaluban megtartott I. Nemzetközi Rózsa és Virágfesztiválnak szombaton, így derült időben, a szabad ég alatt sikerült megtartani a rendezvényt, melyre számos környékbeli, hazai és külföldi vendéget hívtak. Bata Ferenc, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy most már Tóthfalu is büszkélkedhet egy olyan nagyszabású rendezvénnyel, mint a község többi települése.

– Harminc-negyven évvel ezelőtt volt Tóthfaluban egy rózsanemesítő, Oláh Imre bácsi, akinek hat-hét levédett rózsafajtája ma is forgalomban van. S ma is van olyan termelő, aki komolyabban foglalkozik virágokkal, ezért is esett erre a választás. A jövőt illetően az a tervünk, hogy a falunapi rendezvényeinket is átcsoportosítjuk erre az időszakra – mondta a helyi közösség elnöke.

Az ünnepség keretében leplezték le Szent II. János Pál szobrát is, melyet egy keszthelyi alkotó, Túri Török Tibor készített.

– Spanyol művészagyagból készült, a felületén betonfesték van, rajta aranyszín, erre ment rá egy speciális marató anyag, ami visszamarja és patinát képez rajta, s így bronzhatás érhető el vele – mondta az alkotó, akit a keszthelyiek egy csoportja kért fel erre a munkára, tóthfalui látogatásukat követően.

Az ünnepi szentmisén és a szobor felavatásában is közreműködött Orlando Antonini belgrádi apostoli nuncius. A szoboravatót követő ebéd után délután díszes ünnepi felvonulást tartottak a környékbeli művelődési egyesületek képviselőivel, majd Huzsvár Ervin alpolgármester és Lékó Lajos Tóthfalu gazdaságfejlesztési tanácsadója intézett beszédet a közönséghez, valamint Bata Ferenc megköszönte a polgárok segítségét a rendezvény lebonyolításáért.

– Nagyon nagy összefogás kellett a rendezvény létrejöttéhez, nagyon-nagyon szeretném megköszönni a falu lakosságának a hozzáadott munkát, energiát, időt, amit belefektettek.

A szabadtéri művelődési műsor keretében kihirdették a délelőtti virágkötészeti verseny eredményeit is, amelyen 17 jelentkező vett részt, s összesen 42 munkát készítettek a helyszínen. A háromtagú zsűri, Raffai Mária, Sóti Gizella és Zsoldos Angéla döntése alapján az első helyezett Rekecki Katalin, második Demus Natália, harmadik pedig Pósa Tamara lett. A tahitótfalui csapat pedig különdíjban részesült.