2024. március 29., péntek

A Bánság változó arculata

Helytörténeti tanácskozást tartottak Csókán

Szombaton délelőtt Csókán a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület közgyűlésére érkező vendégek a Szentháromság római katolikus templom udvarán megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc és Cs. Simon István emléktábláját.

Majd a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában a Bánság változó arculata elnevezéssel tudományos tanácskozást tartottak, amelyen Csonti István helytörténész, Csóka (Hol is vagyunk?) címmel beszélt a település elhelyezkedéséről a Bánságban, majd a csókai születésű dr. Ózer Ágnes muzeológus, történész Csóka gazdaságtörténetéhez fűzött érdekes adalékokat, például, hogy a Léderer-birtokon elsőként már 1936-ban műeső-berendezéseket szereltek fel öntözés céljából. Dr. Kókai Sándor intézetigazgató, egyetemi tanár Nyíregyházáról A Bánság történeti földrajza (1917–1918) címmel tartott érdekes elődadást.

Az előadások után a 2009-ben alakult helytörténeti társaság elnökének, Tomik Nimródnak a vezetésével megtartották az egyesület évi közgyűlését, amelyen díjakat adtak át a legaktívabb tagoknak. Az életműdíjnak számító Kalapis Zoltán-díjat Uri Ferenc nyugalmazott történelemtanár vehette át. Az idén először adták át a Szabó József közelmúltban elhunyt nyugalmazott újságíró és helytörténész emlékére alapított díjat, amelyet az adai Pecze Rózsa és a csantavéri Szedlár Rudolf helytörténész vehette át. A közgyűlésen Pastyik László bemutatta az egyesület új, sorrendben ötödik évkönyvét, amelyben sok érdekes helytörténeti írást olvashatnak az érdeklődők.