2024. április 25., csütörtök
Vajdasági Vágta 2015

Szerbák Zoltán a győztes

Mohol, Kishegyes és Oromhegyes a továbbjutók – Először tartottak Kishuszár Vágtát

A szombaton megtartott III. Vajdasági Vágta nem szűkölködött izgalmakban. A szervezők már amiatt is izgulhattak, hogy két órával a vágta kezdése előtt még zuhogott az eső. Az égiek azonban úgy látták jónak, hogy délben napsütés és kellemes idő várja a Zobnaticára özönlő vendégeket. A változékony idő sajnos sokakat elbátortalanított a vágtától, de a délután során mégis rengetegen ellátogattak a vajdasági lovasport legnagyobb történésére, így az idén is több ezres közönség izgulhatta végig a futamokat.

A Nemzeti Vágta előfutamának minősülő Vajdasági Vágtára eredetileg 24 lovas nevezett be, de a lovak egészségügyi vizsgálat után mindössze 20-an léphettek a pályára. Kiderült, hogy két ló öt évnél fiatalabb, két lovas pedig elállt a részvételtől. Négy izgalmas előfutam döntötte el, hogy a húsz lovas közül kik jutnak be a döntőbe. Végül az oromhegyesi Dudás József és Cézár nevű lova, a kishegyesi Cékus Árpád és Gádzsó, a moholi Szerbák Zoltán és Perun, valamint a bácsfeketehegyi Davidovity Deján és Ultra jet kerültek be. A várva várt döntő futamnak szinte az elején eldőlt az első hely, Szerbák ugyanis az élre tört, és tekintélyes előnyre tett szert, és senki sem tudta behozni. A második-harmadik helyért viszont izgalmas küzdelem folyt Cékus és Davidovity között, Dudás pedig tőlük kicsit lemaradva lovagolt. Az igazi meglepetés a cél előtt pár száz méterrel történt, amikor Dudás előcsalogatta Cézár rejtett tartalékait, és egy hihetetlen vágtával megelőzte Davidovityot és kis híján Cékust is. A Nemzeti Vágtán az első három helyezett fogja képviselni Vajdaságot, vagyis Szerbák Perunnal, Cékus Gádzsóval és Dudás Cézárral.

A Vajdasági Vágtán az idén először tartották meg a Kishuszár Vágtát 10–16 éves gyerekek, fiatalok számára. Ők kis növésű, 138 centiméternél nem magasabb lovakon versenyeztek egy rövidebb távon.

Az első vajdasági Kishuszár Vágtának három indulója volt: Bauer Judit (Topolya) Szikra nevű lovával, ifj. Gyarmati István (Ada) Seriffel és Torma Balázs (Mohol) Annával. A legfiatalabbak versenye is izgalmas volt, amit a pónik rakoncátlankodása még feszültebbé tett. Végül ifj. Gyarmati István nyert Seriffel, s így ő a továbbjutó a budapesti Kishuszár Vágtára. Az ötödik, aki Vajdaság színeiben fog versenyezni a Budapesten Stefan Radanić, aki Gocs nevű lovával lett az első a Nemzetközi Vágta vajdasági előfutamán.

Természetesen az izgalmas futamokon kívül is volt bőven történés. A versenyzők látványos bevonulása után a III. Vajdasági Vágtát Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója nyitotta meg. Bunford megnyitó beszédében elmondta, hogy a vágtán megjelenő emberek közös tulajdonsága, hogy szeretnek szép lovakat látni, szeretik a versenyeket és embertársaikat. A vágta egy találkozóhely, amely évről évre remek lehetőség nyújt a találkozásra, barátkozásra – mondta a Háló igazgatója, majd hangsúlyozta, hogy a vágta összefogással valósult meg.

– A III. Vajdasági Vágta nem jöhetett volna létre, ha nem lett volna komoly szándék, összefogás és egyetértés azok között, akiknek szívügyük közösségünk minőségi jelene és jövője. Akik arra szövetkezetek, hogy a Vajdasági Vágta élménye kincse legyen az utánunk következő nemzedékeknek is – mondta Bunford.

A megnyitóbeszédet követőn a versenyzők letették a vágta esküjét, majd kivonultak. Az idén is fellépett a topolyai Cirkalom néptánccsoport, amely egy látványos koreográfiával készült. Első alkalommal tartottak lovasíjász-bemutatót a vágtán, és a kelebiai Favory ménes díjlovaglói is először mutatkoztak be. Ebben az évben 3 ügetőfutamot tartottak, emellett sor került a kettes fogathajtók és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenyére is. A program hagyományosan a budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével zárult, ez alkalommal Juhász Dia, Lévai Enikő, Turpinszky Béla és Langer Soma kápráztatta el a közönséget.

A III. Vajdasági Vágtát a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezte a budapesti Lovas Show Kft. és a Zobnatica Rt. közreműködésével. A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke volt.