2024. április 20., szombat

Közösen az illegális bevándorlás ellen

Egy közös információs központot hoz létre Görögország, Törökország és Bulgária egymás valós idejű kölcsönös tájékoztatására az illegális bevándorlás és a csempészet elleni hatékony fellépés érdekében.

A három ország képviselői erről írtak alá megállapodást hétfőn Szófiában.

Az illegális bevándorlás, a szervezett bűnözés és a terrorizmus - ezek azok a kihívások, amelyekkel a három ország szembenéz és ez az egyezmény pedig garantálni fogja a szorosabb együttműködést közöttük - hangsúlyozta a Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter nyilatkozatában.

A megállapodás keretében a közös központot a görög, török és bolgár hármas határnál, a Kapitan Andrejevo nevű határátkelő állomásnál hozzák létre.

A központban dolgozó rendőri és vámügyi hatóságok így valós időben tudnak egymással információt megosztani és megakadályozni az illegális bevándorlást és a csempészetet - mutatott rá Sebahattin Öztürk török belügyminiszter.

Törökországban jelenleg mintegy 2 millió menekült tartózkodik, többségük a konfliktus sújtotta Szíriából érkezett. Sokan közülük törvénytelenül próbálnak átkelni a Görögországba vagy Bulgáriába, hogy így már az Európai Unió területén keressenek menedéket. 

A Szófiában aláírt megállapodást a részt vevő országok törvényhozásának ratifikálnia kell.