2024. április 20., szombat

Száz gyerek tűnik el évente

Szerbiában évente nagyjából száz gyermek eltűnését jelentik be hozzátartozóik, derült ki az Astra civil szervezet beszámolójából.

A szervezet az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából Belgrádban, a Kalemegdánon szervezett tájékoztató rendezvényt szülőknek és gyermekeknek. Az érdeklődők a rendezvényen megtudhatták, hogy mire kellene minden szülőnek megtanítania gyermekét – hogyan viselkedjen abban az esetben, ha eltéved, vagy ha valaki esetleg megpróbálja elrabolni –, valamint tájékoztattak arról, hogy mit kell tenni a gyermek eltűnésének esetén.

Sokkal több kislány tűnik el, mint kisfiú, közölte Katrina Ivanović, az Astra aktivistája, aki szerint a gyerekek az esetek többségében megszöknek otthonról.

– Gyakran egészen fiatal gyerekekről van szó, akik egyszerűen elbóklásztak, és nem találnak haza. De az is előfordul, hogy valamivel idősebb gyerekek tudatosan szöknek meg otthonról, a rossz iskolai osztályzatok vagy a szüleikkel való gyakori veszekedések miatt. Csak ritkán fordul elő, hogy a szülők gyermekük harmadik személy részéről történő elrablását jelentik be a hatóságoknak. Persze az is megtörténik, hogy az egyik szülő rabolja el a gyermeket. Ezekben az esetekben a szülő általában külföldre menekül gyerekével – magyarázta Ivanović.

Az érintett szülők a hét minden napján, egész nap térítésmentesen hívható 116 000 telefonszámon kérhetnek segítséget és tanácsot, vagy azonnal a rendőrségnél jelenthetik gyerekük eltűnését.